ep i-d el vicepresidente de derechos sociales y agenda 2030 pablo iglesias la vicepresidenta de
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

El decret d'ajudes a pimes i autònoms, que ha aprovat aquest divendres el Consell de Ministres, estarà dotat amb 11.000 milions d'euros, com va anunciar fa unes setmanes el president Pedro Sánchez. Com ha anunciat Nadia Calviño, 7.000 milions seran per a ajudes directes a pimes i autònoms, xifra que suposa una victòria de les tesis de Unides Podem enfront de la intenció de la ministra d'Economia, partidària inicialment de donar només 2.000 milions d'ajudes.

Després d'una setmana d'intenses negociacions en el si de la coalició, el Govern ha aprovat finalment divendres un ambiciós paquet d'ajudes a empreses que inclou un fons de 7.000 milions d'euros per a transferències directes. El gruix del paquet d'ajudes, que puja a 11.000 milions d'euros, es canalitzarà per la via d'ajudes directes, tot i que seran finalistes.

L'esquema final inclou tres fons: un fons de reestructuració dels crèdits avalats per l'ICO, que gestionarà la banca, i estarà dotat amb 3.000 milions; un segon fons per recapitalitzacions d'empreses mitjanes per import de 1.000 milions que s'injectarà a través de l'empresa pública estatal Cofides, i el tercer, el més controvertit, que finalment estarà dotat amb 7.000 milions d'euros per donar ajudes a les pimes i autònoms afectats per la crisi associades a la Covid.

Els números s'acosten molt a la demanda que va fer Unides Podem al Ministeri d'Economia en què reclamava que les ajudes directes arribessin als 8.000 milions d'euros, de manera que comptaran amb el vistiplau de la formació que lidera Pablo Iglesias.

Seran finalment les comunitats autònomes que gestionin aquests diners, una de les decisions més controvertides d'aquest pla. Els ministeris d'Economia i d'Hisenda insistien que fossin els governs autònoms, enfront d'una altra part de Govern que preferia que fos l'Agència Tributària. Finalment, Hisenda exercirà una tasca de control d'aquestes ajudes.

La idea del Govern és que aquestes ajudes puguin arribar al "menor termini de temps", encara que la titular d'Hisenda ha admès que parlar de "dies" seria "molt arriscat", perquè cal un treball de garanties jurídiques que permeti assegurar que "els diners arriben i s'empren per als fins que està previst".