ep la vicepresidenta primera y ministra de economia nadia calvino i y la vicepresidenta segunda y
Eduardo Parra - Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat la reforma del subsidi per desocupació després de l'acord aconseguit entre Economia i Treball amb l'objectiu de simplificar-ne i millorar-ne les ajudes.

"Totes i cadascuna de les reformes compromeses amb la Comissió Europea i les inversions al component 23 avui estan completament aprovades, saldades i acabades", ha afirmat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en roda de premsa.

En aquest sentit, cal destacar que els canvis s'havien d'aprovar abans de finals d'any sobre la base del desemborsament del quart pagament dels fons europeus, 10.000 milions d'euros que el Govern demanarà demà a Brussel·les, segons ha confirmat Félix Bolaños, ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts.

La modiciació del subsidi és “una de les reformes més importants” i és “un compromís amb la Comissió Europea i amb els treballadors del nostre país”, ha emfatitzat Díaz.

La vicepresidenta segona ha detallat que la principal novetat està relacionada amb la quantia, que s'eleva a 570 euros durant els primers sis mesos, se situa en 540 euros els sis mesos següents i es manté en 480 euros la resta del període que meriti.

"La quantia, vinculada a l'IPREM, serà del 95% (570 euros mensuals) els 6 primers mesos, 90% els sis mesos següents i el 80% la resta del període. Serà aplicable als nous reconeixements d'aquest subsidi, no als anteriors", ha explicat el ministeri de Treball.

El subsidi per a majors de 52 anys també es manté en la quantia del 80% IPREM i no es toquen cap dels aspectes relatius a la durada.

"La percepció del nivell assistencial de desocupació es prolongarà fins a 30 mesos depenent de l'edat, les circumstàncies familiars i la durada de la prestació esgotada", han informat des de la cartera que dirigeix Díaz.

A més, s'amplia l'accés al subsidi d'esgotament de la prestació per desocupació, en permetre-hi l'accés als menors de 45 anys sense responsabilitats familiars i s'unifica la durada d'aquest subsidi en els casos de tenir responsabilitats familiars amb independència de l'edat a moment d'esgotar la prestació.

També es podran acollir al subsidi de cotitzacions insuficients els qui acreditin períodes cotitzats inferiors a 6 mesos i no tinguin responsabilitats familiars, i es reconeix el dret al subsidi assistencial per desocupació als treballadors eventuals agraris i a les persones treballadores transfrontereres de Ceuta i Melilla.

La norma suprimeix el mes d'espera després de l'esgotament de la prestació contributiva per presentar la sol·licitud de subsidi per esgotament i s'amplia el termini de sol·licitud a 6 mesos. "La recerca de feina no col·lideix amb la necessitat de sol·licitar el subsidi en terminis peremptoris", han indicat des del Ministeri.

Amb caràcter general, el dret de subsidi neix el dia de la seva sol·licitud i desapareixen els anomenats dies consumits per sol·licitud fora de termini.

El període de reconeixement es redueix a un trimestre i s'exigeix el compliment dels requisits de carència de rendes i/o de responsabilitats familiars al mes natural anterior a la data de la sol·licitud inicial del subsidi i de cadascuna de les seves pròrrogues, exigint-se expressament una declaració responsable de rendes i ingressos del sol·licitant.

COMPATIBILITAT DE L'ATUR

La reforma permet, a més, la compatibilitat del subsidi amb el treball per compte aliè per un període de 180 dies per cada nova ocupació a temps complet o parcial sense reducció de la quantia.

"Les prestacions per desocupació (contributiva i subsidi) seran compatibles amb les beques i ajuts que s'obtinguin per assistència a accions de formació professional o a la feina o per realitzar pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes en entitats públiques o privades, que formin part del pla d'estudis i es produeixin en el marc de col·laboració entre aquestes entitats i el centre docent de què es tracti", han asseverat des de Treball.

La prestació estarà vinculada a un itinerari personalitzat d'activació per a l'ocupació mitjançant la subscripció d'un acord d'activitat, en el marc de la Llei 3/2023 de 28 de febrer, d'Ocupació, amb un conjunt de serveis que estableixen drets i obligacions recíproques entre la persona demandant dels serveis públics d'ocupació per incrementar l'ocupabilitat de la persona.

"És un subsidi al qual acudeixen les persones més grans de 55 anys, és un subsidi que es concentra en quatre grans comunitats: la principal és Andalusia, pel seu model productiu i per ser la que té la taxa d'atur més elevada. El segueixen la Comunitat Valenciana, la de Madrid i Catalunya”, ha remarcat Díaz.

DRET D'ABSÈNCIA AL PERMÍS DE LACTÀNCIA

El Consell de Ministres també ha donat 'llum verda' a la norma en què es procedeix a abordar una modificació del permís de lactància amb la finalitat de millorar els termes de l'exercici del dret.

Actualment el dret a absentar-se queda condicionat a les previsions de la negociació col·lectiva o a l'acord que arribi amb l'empresa. La modificació de l'article 37.4 del text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors elimina aquestes restriccions "convertint totes les possibilitats de gaudi, incloent-hi l'acumulació de les hores retribuïdes d'absència, en un dret de totes les persones treballadores", ha assenyalat el ministeri de Treball.

En els supòsits de naixement, adopció, guarda amb fins d'adopció o acolliment, les persones treballadores tenen dret a una hora d'absència de la feina, que poden dividir en dues fraccions, per tenir cura del lactant fins que aquest compleixi nou mesos. La durada del permís s'incrementa proporcionalment en els casos de naixement, adopció, guarda amb finalitats d'adopció o acolliment múltiples.

Qui exerceixi aquest dret, per voluntat seva, podrà substituir-lo per una reducció de la seva jornada en mitja hora amb la mateixa finalitat o acumular-lo en jornades completes.

Això no obstant, si dues persones treballadores de la mateixa empresa exerceixen aquest dret pel mateix subjecte causant, es pot limitar el seu exercici simultani per raons fundades i objectives de funcionament de l'empresa, degudament motivades per escrit, i en aquest cas l'empresa ha d'oferir un pla alternatiu que asseguri el gaudiment de les dues persones treballadores i que possibiliti l'exercici dels drets de conciliació.

"Quan les dues persones progenitores, adoptants, guardadores o acollidores exerceixin aquest dret amb la mateixa durada i règim, el període de gaudi podrà estendre's fins que el lactant faci dotze mesos", han conclòs des de Treball.

contador