pedro sanchez comparecencia moncloa coronavirus portada

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un conjunt de mesures econòmiques i laborals per afrontar els efectes del coronavirus, en què s'hi inclou l'exoneració del pagament de cotitzacions a aquelles empreses que, en lloc d'acomiadar treballadors, s'acullin a expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTE) .

Així ho ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha destacat a més que aquesta mesura alleujarà les càrregues financeres de les empreses i permetrà recuperar ocupació "com més aviat millor". D'aquesta manera, el Govern opta ara com ara per eximir del pagament de cotitzacions a les empreses que facin ERTEs, enlloc de posar en marxa ajornaments del pagament de cotitzacions de manera generalitzada.

Sánchez ha explicat que tots els ERTEs es consideraran causats per força major i tots els treballadors afectats tindran dret a cobrar l'atur encara que no compleixin amb el període de cotització mínim exigit. A més, no es considerarà consumit el temps que duri la percepció d'aquesta prestació (comptador a zero).

"Es prioritza així la suspensió de contractes i reducció de la jornada respecte dels acomiadaments", ha subratllat Sánchez, que ha fet una crida als empresaris perquè s'acullin a aquestes mesures enlloc de retallar plantilles. El decret aprovat avui impulsa el teletreball i permetrà als treballadors adaptar o reduir la seva jornada laboral per tenir cura de persones al seu càrrec, sent possible una reducció del 100% de la jornada.

El president ha avançat a més que es flexibilitzarà l'accés a la prestació per cessament d'activitat dels autònoms i s'eximirà del pagament de cotitzacions als autònoms que vagin a l'atur.

contador