ep hotel intur de castellon
INTUR HOTELES - Archivo

El Govern ha disposat l'obertura d'un total de 370 hotels, balnearis, aparthotels i d'altres establiments similars repartits per tot el país, amb la finalitat d'atendre les necessitats d'allotjament i restauració que requereixi el personal que està treballant en la prestació i el manteniment dels serveis essencials i el transport de subministraments durant l'estat d'alarma.

"És necessari garantir la mobilitat d'aquells treballadors que han de realitzar certes tasques i que puguin disposar d'allotjament i menjar", estableix l'ordre del Ministeri de Transports que el BOE publica aquest dimecres. L'ordre inclou el llistat de 370 establiments repartits per tot el país que s'inclouen entre els que oferiran els seus serveis a aquests col·lectius.

Entre ells, hi figuren militars i forces i cossos de seguretat de l'Estat, sanitaris i transportistes, però també personal dels operadors de telecomunicacions i de centres de processament de dades, d'operació i manteniment de la xarxes de transport i distribució d'electricitat, gas, aigua, i de centrals de generació d'energia. Aquests allotjaments també es dirigeixen a personal de prevenció i extinció d'incendis, als treballadors de plantes petroquímiques o centrals elèctriques o nuclears, al personal lligat a activitats de salvament i seguretat marítima, al de gasolineres, ports, aeroports i infraestructures ferroviàries o a els que treballen en obres d'interès general.

Així mateix, es contempla el seu ús per part de plantes de processament de productes agrícoles, carnis i pesquers i dels inputs necessaris per a la seva elaboració, entre altres activitats bàsiques essencials contemplades en el Decret de l'estat d'alarma.

El llistat d'establiments també estarà disponible per a aquelles persones que "per raons de força major o estat de necessitat requereixin un allotjament puntual amb urgència". Entre aquests supòsits, l'ordre cita turistes que no hagin pogut retornar als seus llocs d'origen en el termini previst o persones que estiguin sota un programa d'atenció humanitària o qualsevol altre programa per a col·lectius vulnerables i altres supòsits similars.

Així mateix, hauran de permetre l'allotjament de persones que hagin de desplaçar-se per atendre gent gran, menors, dependents, persones amb discapacitat, persones especialment vulnerables o amb necessitats d'atenció sanitària, així com a totes aquelles persones que per causa de força major o situació de necessitat requereixin assegurar allotjament puntual amb urgència.

HIGIENE I RESTAURACIÓ PER A TRANSPORTISTES

A més, en el cas dels transportistes de mercaderies per carretera, es disposa que aquests establiments facilitin l'accés a instal·lacions d'higiene i restauració encara que no hi estiguin allotjats.

Per tot això, l'Ordre de Transports, redactada en col·laboració amb altres ministeris, estableix com a "servei essencial" el referit llistat d'allotjaments turístics, relació que, no obstant això, es reserva la possibilitat d'ampliar, modificar, revisar o actualitzar.

A més, permet que la resta d'allotjaments turístics que no figuren a l'ordre puguin també prestar allotjament "exclusivament als col·lectius esmentats", sempre que compleixin les mesures i instruccions de protecció indicades pel Ministeri de Sanitat per a evitar el contagi del coronavirus. Entre el llistat d'establiments hi figuren hotels de les cadenes NH, Room Mat i Tryp, i alguns balnearis.

contador