usa biden confie le tresor a yellen 20210920085901

Els ministres de Finances i els governadors dels bancs centrals dels països del G20 es van comprometre aquest dimecres a Washington a no retirar "prematurament" les mesures d'ajuda davant la pandèmia mentre no estigui garantida l'estabilitat econòmica.

En un comunicat conjunt fet públic després de la reunió de la tarda a la capital nord-americana, on se celebra aquesta setmana l'assemblea del Fons Monetari Internacional (FMI) i del Banc Mundial, els ministres econòmics del G20 han recalcat, a més, que seguiran vigilants a l'evolució dels preus.

"Continuarem sostenint la recuperació i evitant qualsevol retirada prematura de les ajudes", han assenyalat al comunicat, que també parla del compromís de "preservar l'estabilitat financera i la sostenibilitat fiscal a llarg termini" per salvaguardar aquestes economies dels riscos de caiguda i dels "efectes col·laterals negatius", informa Efe.

Així, els bancs centrals es van comprometre també a seguir monitoritzant a prop l'evolució de la inflació i a actuar "quan sigui necessari" per complir els seus mandats, entre els quals s'inclou l'estabilitat dels preus.

Al comunicat subscrit després de la reunió, els ministres de les principals economies del món es van sumar a l'acord assolit el passat 8 d'octubre per l'OCDE per establir un impost mínim de societats de l'15% i repartir part dels beneficis als països on es generin.

Van subratllar que aquest acord estableix un sistema fiscal internacional "més estable i just", i es van mostrar d'acord en la necessitat de posar en marxa al més aviat possible les normes i els instruments multilaterals que permetin que aquest compromís sigui efectiu a partir de 2023, com ja es va subratllar també durant la reunió de l'OCDE.

A més, van expressar la seva "determinació" de treballar perquè la pandèmia estigui "sota control" a tot el món "tan aviat com sigui possible", i van recordar el compromís dels responsables de Sanitat del G20 per ajudar les economies en desenvolupament i els països amb menors rendes perquè tinguin accés a les vacunes i tractaments contra la Covid-19.

La secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, va recalcar l'adhesió d'aquest país amb l'acordat pels ministres del G20, i va assenyalar en un comunicat que el govern de Joe Biden treballarà "de forma constructiva" amb el Congrés per intentar incloure els " revolucionaris "compromisos fiscals internacionals al seu paquet de despesa social.

Per la seva banda, el comissari d'Economia de la UE, Paolo Gentiloni, ha subratllat en una altra nota que, mentre emergeixen de l'"ombra" de la pandèmia, els països del G20 tenen una "oportunitat única" de reconstruir les seves economies sobre "nous fonaments" perquè no es produeixi només una recuperació, sinó "una nova era de creixement sostingut i sostenible".

contador