ep filed - 04 june 2018 berlin mario centeno portuguese finance minister and president of the euro
Michael Kappeler/dpa - Archivo

Els ministres de Finances i Economia de l'eurozona (Eurogrup) estan intentant apropar posicions per poder arribar a un acord sobre la resposta econòmica a l'impacte del coronavirus amb múltiples contactes previs a la reunió que començarà a les 17.00 hores i així desbloquejar un pacte que ara com ara es resisteix sobretot per l'enfrontament entre els Països Baixos i Itàlia.

La videoconferència anterior va ser suspesa aquest dimecres després de setze hores de negociacions, i des d'aleshores "hi ha hagut moltes reunions en molts formats", a nivell tècnic però també a nivell de ministres, segons han explicat diferents fonts comunitàries a Europa Press.

El bloqueig resideix precisament en les diferències entre Països Baixos i Itàlia

El departament de la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, també ha anat mantenint "diversos contactes a diferents nivells" des de dimecres al matí, apunten fonts diplomàtiques.

Malgrat que París i Berlín mantenen les seves diferències respecte a l'emissió de deute comú per finançar el pla de recuperació a mitjà termini, els seus ministres Bruno Le Maire i Olaf Scholz, respectivament, van fer una crida a la responsabilitat després de la reunió virtual fallida anterior.

Més enllà del desacord sobre els eurobons, França i Alemanya comparteixen la urgència de desbloquejar el paquet de mesures a curt termini i començar a dissenyar el fons que donarà suport al rellançament posterior a l'emergència sanitària.

I el bloqueig resideix precisament en les diferències entre Països Baixos i Itàlia en aquests dos punts. L'holandès Wopke Hoeksrta continua reclamant que l'accés als fons del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) estigui vinculat a l'adopció de reformes econòmiques de gran importància després de superar la crisi sanitària.

Però l'italià Roberto Gualtieri insisteix que les línies de crèdit del fons europeu de rescat no portin aparellada cap mena de condicionalitat i a més exigeix l'emissió de deute comú per finançar la recuperació posterior, cosa que la Haia rebutja amb contundència.

Mentrestant, el paquet de mesures que suposaria fins a mig milió d'euros en préstecs per als socis comunitaris, les empreses i els aturats a través del MEDE, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i el fons contra l'atur de la Comissió Europea, segueix sense tirar endavant.

contador