ep mecanico trabajando en un taller de reparacion
CETRAA - Archivo

Una de les situacions més inexplicables derivades de les normes de confinament és la dels tallers mecànics. En no tenir la consideració d'activitat tancada per l'estat d'alarma, poden romandre oberts mentre duri. Però als clients no se'ls permet de dur-hi el cotxe, ja que no és un dels moviments contemplats entre les situacions excepcionals. A més, es queixen de les solucions contradictòries que se'ls dóna per part de Policia i Guàrdia Civil a aquesta incertesa sobre el seu negoci.

I prestar servei a domicili? En aquesta situació d'emergència sanitària no és una opció, ja que si des dels tallers poguessin anar a recollir els vehicles haurien abans de desinfectar-los. A això s'hi afegeix que, en cas que es pogués fer una reparació, només podrien utilitzar recanvis no oficials, perquè les botigues oficials estan tancades .

Les respostes que reben de les autoritats són, segons assenyalen, diferents en funció de qui pregunten. En aquesta situació, la decisió d'obrir o no depèn del que interpreti cadascú. Això sí, els que continuen actius han de dedicar-se a atendre els vehicles autoritzats a circular i el funcionament dels quals resulti necessari, com és el cas dels transportistes o emergències. A la Comunitat de Madrid, per exemple, els tallers oberts no arriben al 20%, segons dades de l'Associació de Tallers d'Automoció (ASETRA).

Segons l'ordre aprovada al març pel Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, es determina l'"obertura de tallers de reparació i manteniment de vehicles amb la finalitat de garantir el funcionament adequat de les operacions de transport de mercaderies i assegurar el proveïment de productes a la població, i dels transports permesos" al Decret pel qual es va establir l'estat d'alarma.

A més, "es permet l'obertura de tallers de reparació i manteniment de vehicles de motor, així com els establiments d'activitats connexes de venda de peces i accessoris amb venda directa als tallers de reparació, però sense obertura al públic general". L'ordre fixa que, en tots dos casos hauran d'adoptar "les mesures i instruccions de protecció indicades pel Ministeri de Sanitat tendents a evitar el contagi del coronavirus".

La limitació a serveis mínims essencials de tallers i activitats afins ha provocat una caiguda del 95% de la seva facturació, segons la Confederació Espanyola de Tallers de Reparació d'Automòbils i Afins (CETRAA), que destaquen juntament amb la Federació Espanyola d'Empresaris Professionals d'Automoció (Conepa) la "profunda preocupació" que estan vivint els tallers, que s'enfronten a una paralització "massiva i generalitzada" de l'arribada de vehicles a les seves instal·lacions per a manteniment i reparació.

Noticias relacionadas

contador