MADRID, 18 (EUROPA PRESS)

El dinamisme laboral ha experimentat un canvi de tendència en el tercer trimestre de l'any per primera vegada des del 2011, segons s'observa en l'Índex de Dinamisme Laboral 'Meta4 IDL' analitzat entre Meta4 i l'escola de negocis IESE.

En concret, l'índex s'ha situat al 21,7% enfront del 23,5% aconseguit en el primer trimestre de l'any. Segons l'escola de negocis i Meta4, aquest canvi a la baixa sembla indicar que el mercat laboral espanyol "ha entrat en un període de ralentització també quant als nivells de renovació de les plantilles dins de les organitzacions".

Així, han posat en relleu que les empreses segueixen fent canvis dins d'aquestes plantilles, però amb una velocitat "menor" a la que ho feien a inicis d'any.

No obstant això, malgrat l'estancament del mercat de treball, en els últims sis mesos, la taxa de creació de llocs de treball s'ha mantingut "estable" i la destrucció ha crescut "lleugerament". Així, segons l'Índex, per cada 100 llocs de treball han desaparegut 3,3 i s'han creat 4,4, respectivament.

L'IESE creu que els contractes temporals existents han augmentat la seva durada, és a dir, que "els treballadors temporals han estat més estables en les seves ocupacions en aquest últim període".

La novena edició del 'Meta4 IDL' mostra que, després d'un període d'estabilització l'any 2017, les baixes voluntàries han tornat a créixer, encara que de forma moderada, durant el tercer trimestre.

De fet, la mitjana mensual d'empleats que han deixat voluntàriament les seves companyies ha passat d'aproximadament 1 per cada 700 l'any 2010 a 1 per cada 115 en el que va de 2018.

No obstant això, també ha assenyalat que no totes les empreses han experimentat les mateixes taxes de baixes voluntàries. Entre l'abril i el setembre d'aquest any, el volum de baixes voluntàries a les empreses amb ocupacions més estables s'ha estancat, mentre que a les empreses amb percentatges alts de treballadors temporals i amb majors taxes d'acomiadament s'ha experimentat un augment de les baixes voluntàries.

Per l'IESE i Meta 4, d'aquestes dades desprèn que "els treballadors més actius al mercat laboral han estat els que perceben un risc més gran en la seva ocupació".

La professora i directora de la investigació a l'IDL Marta Elvira creu que si alguna cosa distingeix a les empreses de valor més gran en l'actualitat és "la seva obsessió" pel talent i la inversió a desenvolupar competències clau per a la competitivitat en el futur.

"El canvi de tendència de l'Índex és una oportunitat perquè les empreses avaluïn amb dades concretes quines capacitats reuneix el conjunt del seu capital humà i quina n'és la millor distribució d'acord amb l'estratègia competitiva que asseguri l'èxit sostenible del seu negoci", ha postil·lat Elvira.

Per la seva banda, el conseller delegat de Meta4, Carlos Pardo, ha apuntat que aquest canvi de tendència del dinamisme laboral sembla reflectir una ralentització del mercat laboral a nivell "no només de creació, sinó també de renovació de llocs de treball".

Pardo considera que això ha d'ajudar a reflexionar sobre el tipus d'ocupació que predomina a les organitzacions espanyoles, i buscar un equilibri entre flexibilització i estabilitat que permeti mantenir els professionals amb més talent.

contador