ep el ministerio de hacienda ha hecho publico el deficit del conjunto de las administraciones
EUROPA PRESS - Archivo

L'augment de la despesa i la caiguda d'ingressos derivats de la pandèmia han elevat el dèficit de les administracions públiques a 75.417 milions d'euros fins al setembre, xifra que suposa un 6,82% del PIB, mentre que el dèficit de l'Estat s'ha col·locat al 5, 22% fins a octubre, amb 57.736 milions d'euros.

Totes les dades actuals i dels últims mesos estan afectats per l'establiment de l'estat d'alarma i el paquet de mesures adoptades per fer front a la crisi del coronavirus amb la intenció de mitigar els efectes socials, econòmics i laborals.

D'acord amb les dades d'execució pressupostària publicades pel Ministeri d'Hisenda aquest divendres, descomptant-ne la despesa en interessos (dèficit primari), la xifra del dèficit de l'Estat baixa fins al 3,54% del PIB.

Aquesta evolució té relació amb el descens del 13,5% dels ingressos com a conseqüència de la situació econòmica i un increment de la despesa del 16%, fins als 206.617 milions, provocat per l'augment de programes sanitaris i per les majors transferències a Seguretat Social i comunitats autònomes.

Des de les CCAA, s'han registrat fins al setembre un superàvit de 2.597 milions, un 0,23% del PIB, enfront del dèficit del 0,29% del PIB que es va registrar el 2019.

Aquesta evolució positiva, segons Hisenda, s'explica per les mesures adoptades pel Govern per garantir els recursos de les regions i donar resposta a l'emergència. D'altra banda, els Fons de la Seguretat Social van registrar un dèficit de l'1,89% del PIB fins al setembre.

contador