• Aquest dèficit contrasta amb el superàvit fins a abril d’1,9 milions d'euros el 2016
  • El saldo de la balança per compte corrent registrat fins a l'abril s'explica pel menor superàvit de béns i serveis
banco-espana-horizontal-560x374

La balança per compte corrent, que mesura els ingressos i pagaments a l'exterior per intercanvi de mercaderies, serveis, rendes i transferències, va registrar un dèficit de 400 milions d'euros durant els quatre primers mesos de l'any, davant del superàvit de 1.900 milions d'euros del mateix període de l'any anterior, segons dades del Banc d'Espanya.

Els ingressos fins al quart mes de l'any van ser de 144.100 milions, mentre que els pagaments es van elevar a 144.500 milions. El saldo de la balança per compte corrent registrat fins a l'abril s'explica pel menor superàvit tant de la balança de béns i serveis com dels comptes de corrent i de capital. En canvi, es va elevar el superàvit de turisme i viatges i es va reduir el dèficit de les rendes primària i secundària.

En concret, la balança de béns i serveis va obtenir un superàvit de 4.000 milions d'euros fins a l'abril, davant els 7.300 milions d'euros del mateix període de 2016. Per contra, turisme i viatges va elevar el superàvit fins als 8.800 milions, per sobre dels 8.100 milions del mateix període de l'any anterior.

La balança de béns i serveis va obtenir un superàvit de 4.000 milions d'euros fins a l'abril, davant els 7.300 milions d'euros del mateix període de 2016

Per la seva banda, la balança de rendes primària (rendes de treball, de la inversió, impostos sobre producció i la importació i subvencions) i secundària (transferències personals, impostos corrents, cotitzacions i prestacions socials, etc.) va registrar un dèficit de 4.400 milions d'euros, per sota del saldo negatiu de 5.400 milions d'euros dels quatre primers mesos de 2015.

El saldo del compte de capital va mostrar fins a l'abril un superàvit de 600 milions d'euros, superior als 100 milions obtinguts durant els quatre primers mesos de l'any passat. El saldo agregat dels comptes corrent i de capital, que determina la capacitat o necessitat de finançament de l'economia, va ser positiu fins a l'abril i es va situar als 200 milions d'euros, molt per sota dels 2.100 milions dels quatre primers mesos d'un any abans.

En termes acumulats, l'economia espanyola va registrar durant els últims dotze mesos una capacitat de finançament per import de 21.500 milions d'euros, per sota dels 23.300 milions acumulats en el conjunt de l'any anterior.

SUPERÀVIT DE 400 MILIONS A L'ABRIL

Atenent únicament a les dades d'abril, la balança per compte corrent va registrar durant el quart mes de l'any un superàvit de 400 milions d'euros, per sota dels 2.500 milions obtinguts durant el mateix mes de l'any anterior.

D'altra banda, a l'abril van entrar a Espanya 6.300 milions d'euros per compra d'actius, desendeutament i desinversions, cosa que contrasta amb els 4.300 milions que van sortir al mateix mes de l'any anterior. En l'acumulat dels quatre primers mesos, van sortir del país un total de 34.500 milions d'euros, davant de les sortides de 5.300 milions del mateix període un any abans.

La sortida o entrada de capitals és un saldo que resulta de tenir en compte el que els residents espanyols inverteixen fora del país i el que els estrangers destinen a Espanya durant aquest mateix període.

Noticias relacionadas

contador