• El consum de les llars va repuntar un 0,7%, la despesa pública va avançar un 0,4%
  • La inversió, per la seva banda, va accelerar set dècimes el seu creixement trimestral, fins a l’1,3%
Deuda españa

El Producte Interior Brut (PIB) generat per l'economia espanyola registra una variació del 0,8% durant el tercer trimestre de 2017 respecte al segon trimestre de l'any, segons l'estimació del PIB trimestral avançat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta taxa és una dècima inferior a la registrada durant el trimestre anterior. La variació anual del PIB durant el tercer trimestre del 2017 és del 3,1%, taxa similar a la registrada durant el segon trimestre de l'any.

Amb el creixement trimestral del 0,8% registrat entre juliol i setembre s'acumulen ja 16 trimestres consecutius d'avanços del PIB. La taxa interanual, per la seva banda, acumula 15 trimestres en positiu, els últims deu registrant valors iguals o superiors al 3%.

Font: INE

Entre juliol i setembre, el consum va mantenir el pols i va registrar les mateixes taxes trimestrals de creixement que durant el segon trimestre. Així, el consum de les llars va repuntar un 0,7%, la despesa pública va avançar un 0,4% i el consum de les institucions sense ànim de lucre va registrar un avanç trimestral de l'1%.

La inversió, per la seva banda, va accelerar set dècimes el seu creixement trimestral, fins a l’1,3%, a causa del fort repunt de la inversió en béns d'equip, que va passar d'un retrocés del 0,1% durant el segon trimestre a un avanç del 2,5% durant el tercer. A la construcció, en canvi, es va moderar la inversió set dècimes, fins al 0,3%. L'INE ha explicat que la demanda nacional va contribuir amb 2,7 punts al creixement interanual del PIB, quatre dècimes més que durant el trimestre anterior, mentre que la demanda externa va aportar 0,4 punts, quatre dècimes menys que durant el segon trimestre.

EL CONSUM ES DESACCELERA LLEUGERAMENT A TAXA INTERANUAL

En termes interanuals, com registra Europa Press, els dos principals components de la demanda nacional (consum i inversió) van mostrar un comportament desigual, encara que positiu. Mentre que el consum va desaccelerar una dècima el seu creixement respecte al trimestre anterior, fins al 2%, la inversió va accelerar fins al 5,4%, taxa 1,6 punts superior a la del trimestre anterior.

L'ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va créixer un 0,8% en taxa trimestral, una dècima menys que durant el trimestre anterior. En termes interanuals, indica Europa Press, l'ocupació va créixer a una taxa del 2,9%, a un ritme similar al del trimestre anterior, fet que suposa la creació de 501.000 llocs de treball a temps complet en un any.

Noticias relacionadas

contador