ep sede del centro de investigaciones sociologicas cis
EUROPA PRESS - Archivo

La crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus s'ha col·locat a l'octubre com el primer problema nacional seguida del coronavirus, amb una presència del 39,6% i el 38,3% als qüestionaris, respectivament, i desplaçant l'atur a la tercera plaça de la llista que mensualment elabora el Centre de Recerques Sociològiques (CIS).

Segons l'últim baròmetre, fet públic aquest dijous, es detecta un important increment de la preocupació per la situació econòmica i la sanitària, que pugen entorn de deu punts respecte al sondeig de setembre.

El treball de camp de l'estudi es va fer durant els primers set dies d'octubre, en plena polèmica pel tancament de part de la Comunitat de Madrid en aplicació de l'acord del Consell Interterritorial de Salut, que després va tombar un tribunal, però va acabar abans que el Govern decretés l'estat d'alarma a la regió.

En concret, els esments a la crisi econòmica se situen en el 39,6% --comparat amb el 29,7% de setembre quan era el segon problema-- i també pugen, en el seu cas onze punts, les al·lusions a la Covid-19 i a la falta de recursos per fer front a la pandèmia, que arriben al 38,3%, encara lluny del 49,3% del mes d'abril.

L'ATUR, AL MÍNIM HISTÒRIC

Aquestes importants pujades han provocat que l'atur, que havia tornat a liderar la llista de problemes des de juny, ara caigui a la tercera posició, perdent gairebé sis punts respecte al mes anterior i marcant un 25%, la seva cota més baixa de la sèrie històrica. Al març, abans de l'esclat de la pandèmia, apareixia citat com un problema en el 59,8% de les enquestes.

Per darrere de la desocupació figura el mal comportament dels polítics (20,7%) i la cinquena plaça és per a la sanitat, amb un 20%, 6,5 punts més que al setembre i per sobre del 19,8% que va reunir al març, a l'inici de la primera onada de la malaltia.

Després de la sanitat, apareixen fins a quatre categories que fan referència als "problemes polítics" i l'actuació dels representants públics i que copen de la sisena a la novena plaça de la taula de problemes del país.

El mes de gener passat, després de confirmar el nou Govern a José Félix Tezanos com a president de l'organisme, el CIS va modificar les categories que des de feia dècades figuraven en la taula de problemes d'Espanya i va dividir en tres apartats els esments negatius cap als polítics que abans s'agrupaven en una i que s'havia consolidat com la segona preocupació dels enquestats.

TEZANOS DIVIDEIX EN CINC ELS PROBLEMES VINCULATS Als POLÍTICS

Ara les al·lusions als problemes polítics es divideixen fins a cinc apartats: el "mal comportament dels polítics", amb un 20,7% d'esments, "els problemes polítics en general" (18,9%), la "falta d'acords, de col·laboració i d'unitat" (11,8%), "el que fan els partits" (8,5%) i "l'acció del Govern i els partits o polítics concrets" (7,1%).

A això s'hi afegeix que des del mes de març passat, el CIS ja no pregunta per la situació política i únicament demana opinió als enquestats sobre la situació econòmica general i personal.

En concret, a l'octubre marquen rècord els qui desqualifiquen la conjuntura econòmica del país. És "dolenta o molt dolenta" per al 86,7% --un percentatge que puja 7,8 punts respecte al mes anterior-- i supera en 46 punts la xifra d'abans de l'inici de la pandèmia (40,3%).

En l'àmbit personal a l'octubre un 56,3% admet tenir "bona o molt bona" situació econòmica, enfront del 20,6% que confessava tenir-la "dolenta o molt dolenta".

PUJA LA PREOCUPACIÓ PER LA MONARQUIA, PERÒ UN 1%

El sondeig reflecteix també que la inquietud per la corrupció i el frau segueix en descens (ara només apareix en el 4,3%, enfront del 17,9% amb què va començar 2020) i ja és el catorzè problema. Per contra, després de la polèmica pel veto del Govern a Felip VI a l'acte de lliurament de despatxos judicials el 25 d'octubre, s'han incrementat les al·lusions a la Monarquia com un problema.

En concret, repeteixen el seu rècord històric de juny de 2014, quan Joan Carles I va anunciar la seva decisió d'abdicar. Continua sent un percentatge molt baix --al setembre s'havia anotat un 0,5%--, però ja figura en el lloc 21è d'una taula de 45 categories, mentre que el mes anterior es trobava en el 30è.

Noticias relacionadas

contador