• El Govern basc va interposar un recurs en entendre que el PAE envaïa competències de les comunitats autònomes
  • L'Executiu calculava aleshores que es beneficiarien d'aquest programa 210.000 desocupats
ep tribunal constitucional
EUROPA PRESS

El Tribunal Constitucional (TC) considera que han de ser els serveis d'ocupació de les comunitats autònomes que gestionin l'ajuda de 426 euros per als aturats de llarga durada, el Programa d'Activació per a l'Ocupació (PAE), segons una sentència que ha publicat aquest dimecres, en la qual anul·la, per tant, els articles del decret del PAE que fan referència a la gestió per part del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

En la citada sentència, el TC afirma que l'atribució que la normativa reguladora del PAE s'efectua al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) perquè sigui aquest l'encarregat d'exercir les funcions de concessió i pagament d'aquest ajut econòmic sigui considerat com a "inconstitucional i nul·la per correspondre a la competència dels serveis d'ocupació de les comunitats autònomes".

El Govern basc va interposar un recurs en entendre que el PAE envaïa competències de les comunitats autònomes

El TC, que respon d'aquesta manera al recurs plantejat pel Govern basc en entendre que el PAE envaïa competències autonòmiques, ja es va pronunciar de manera similar respecte al Pla Prepara, en entendre que centralitzar al SEPE la gestió d'aquesta ajuda econòmica a desocupats contravenia l'ordre constitucional de distribució de competències en matèria d'ocupació.

D'aquesta manera, l'alt tribunal dóna la raó al Govern basc, que al seu recurs sostenia que les competències per acordar la incorporació al PAE, així com les baixes i les reincorporacions al pla, o el finançament de l'ajuda econòmica complementària "ignoraven de forma absoluta" la competència genèrica de la comunitat autònoma del País Basc en legislació laboral i la competència concreta en matèria de polítiques actives i foment de l'ocupació, "conculcant l'ordre constitucional" de distribució de les competències atribuïdes a aquesta comunitat.

El Constitucional, en sengles sentències datades el 21 de desembre de 2017, estima part dels arguments esgrimits per l'executiu basc en recursos d'inconstitucionalitat contra diversos articles del Reial decret llei 16/2014, de 19 de desembre, pel qual es regula el programa d'activació per a l'ocupació, i contra el Reial decret llei 1/2016, de 15 d'abril, pel qual es prorroga el programa.

A la sentència, el Constitucional indica que "l'Estat no pot ignorar que la competència per a l'execució de les normes dictades en virtut de la competència estatal sobre les bases i coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica (art. 149.1.13 CE ) "correspon, en principi, a les comunitats autònomes, sense que en l'exercici de la seva competència normativa pugui l'Estat desapoderar de les competències estatutàriament assumides".

Igual que ja es va pronunciar sobre el 'Pla Prepara', el TC conclou que no concorren circumstàncies que justifiquin una gestió centralitzada pel SEPE de l'ajuda objecte de recurs, de manera que assenyala que "l'assumpció pel SEPE de les funcions executives de concessió i pagament de l'ajuda econòmica" no tenen "cap justificació".

D'altra banda, el TC coincideix amb l'Advocat de l'Estat en què "la forma de finançament del PAE no es pot considerar contrària al sistema de concert econòmic perquè, no només la llei no prejutja com han de quantificar les partides pressupostàries dedicades per l'Estat a auxiliar els serveis d'ocupació de la Comunitat Autònoma del País Basc, sinó que tampoc determina la seva imputació al Contingent".

Finalment, la sentència assenyala que "per exigència del principi constitucional de seguretat jurídica (art. 9.3 CE)", la declaració d'inconstitucionalitat i nul·litat de diversos articles del decret que regulen el PAE "no afecta les situacions jurídiques consolidades, que cal considerar com a tals les establertes mitjançant actuacions administratives fermes o les quals, a la via judicial, hagin estat decidides mitjançant sentència amb força de cosa jutjada".

ES VA PRORROGAR A L'ABRIL DE 2017

El Govern va prorrogar el passat mes d'abril, per segona vegada i fins al 15 d'abril d'aquest any, el Programa d'Activació per a l'Ocupació dirigit a la reinserció laboral dels aturats de llarga durada amb càrregues familiars que hagin esgotat totes les prestacions i subsidis, i que contempla una ajuda de 426 euros mensuals per als seus beneficiaris.

L'Executiu calculava aleshores que es beneficiarien d'aquest programa 210.000 aturats. El 2017, el programa va comptar amb una dotació de 220 milions d'euros i per a aquest any estan previst un total de 337 milions.

Per sol·licitar aquest ajut, els aturats de llarga durada han d'haver tingut una ocupació anterior, estar inscrits com a demandants d'ocupació almenys nou mesos durant els 18 mesos anteriors, buscar activament un lloc de treball i haver consumit qualsevol prestació un mes abans de demanar l’ajuda.

Noticias relacionadas

contador