ep la ministra de trabajo y economia social yolanda diaz los secretarios generales de ugt y ccoo
MINISERIO DE TRABAJO - Archivo

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la pròrroga dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins al 31 de gener de 2021, després del preacord aconseguit última hora de la tarda d'ahir amb CCOO i UGT.

Per part seva, la CEOE ha convocat al seu Comitè Executiu a les 8.30 hores per decidir si se suma a l'acord al llarg d'aquest matí. En qualsevol cas, tot apunta al fet que els empresaris s'hi negaran, segons les fonts empresarials consultades per Europa Press.

El preacord arriba a només dos dies que venci la vigència de l'actual regulació i després de diverses setmanes d'intenses negociacions i intercanvi de documents i propostes.

L'acord aconseguit amb els sindicats eleva les exoneracions de les quotes empresarials en el cas dels ERTO de rebrot, aquells que les empreses poden presentar si la seva activitat es veu afectada per restriccions imposades per les autoritats espanyoles o estrangeres.

De fet, les exoneracions per als ERTO de rebrot, als quals podran acollir-se totes les empreses que ho necessitin, seran a partir de l'1 d'octubre del 100% quan s'impedeixi l'activitat de l'empresa si aquesta té menys de 50 treballadors, i del 90% si compta amb més de 50 empleats.

En el cas que es limiti el desenvolupament normal de l'activitat per part de les autoritats espanyoles, s'ha establert, amb efectes retroactius de l'1 de setembre, exoneracions empresarials per als treballadors afectats pel ERTO de rebrot del 100% a l'octubre, del 90% al novembre, del 70% al desembre i del 60% al gener de 2021 si l'empresa comptava amb menys de 50 treballadors a 29 de febrer d'enguany. Si comptava amb més, les exoneracions seran del 90%, del 80%, del 60% i del 50% per cada mes del període octubre-gener.

Segons les fonts consultades per Europa Press, el Govern es manté en la seva idea que la pròrroga dels ERTO de força major es focalitzi en els sectors més castigats per la pandèmia, per a això s'utilitzarà la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE-09), entre ells el sector turístic.

Els ERTO d'aquests sectors gaudiran d'exempcions de quotes del 85% per cada mes del període octubre 2020-gener 2021 en cas que l'empresa tingués a 29 de febrer d'aquest any menys de 50 treballadors en plantilla, i del 75% si comptava amb més de 50 empleats.

D'aquestes exoneracions també podran beneficiar-se aquelles empreses que, encara que no formin part d'aquests sectors, sí que es troben a la seva cadena de valor o el negoci del qual depèn majoritàriament d'aquests sectors.

Segons les mateixes fonts, s'entendrà que són integrants de la cadena de valor o dependents indirectament d'aquelles, les empreses la facturació de les quals, durant 2019, s'hagi generat, almenys, en un 50% en operacions realitzades de manera directa amb les incloses en algun dels codis de la CNAE-09 referits en la norma, així com aquelles l'activitat real de les quals depengui indirectament de la desenvolupada efectivament per les empreses incloses en aquests codis.

PROTECCIÓ PER A FIXOS DISCONTINUS I TREBALLADORS A TEMPS PARCIAL

Així mateix, el preacord tancat amb els sindicats millora la protecció de fixos discontinus i treballadors a temps parcial, que cobraran el 100% de la prestació per desocupació amb els límits que fixi la llei, i manté el 'comptador a zero' en les prestacions dels ERTO, que continuaran tenint una quantia equivalent al 70% de la base reguladora encara que es cobrin durant més de sis mesos.

Al mateix temps, el preacord contempla, com en anteriors ocasions, la impossibilitat d'acomiadar, una mesura que, segons han assenyalat a Europa Press fonts de la negociació, també està frenant el suport de la CEOE al text.

El preacord inclou també el compromís d'obrir una taula de negociació per a donar protecció als treballadors temporals que han estat afectats per ERTO i que finalment han quedat a l'atur, les cotitzacions del qual no són suficients per a obtenir una prestació per desocupació.

Una altra de les novetats d'aquesta pròrroga és que els treballadors en ERTO tindran prioritat per accedir a les iniciatives de formació del sistema de formació professional per a l'ocupació.

Noticias relacionadas

contador