ep el presidente del consejo general de economistas de espana valentin pich
FIDEDIGNO - Archivo

El Consell General d'Economistes (CGE) valora les mesures preses pel Govern en matèria fiscal per frenar el coronavirus, com l'ajornament de deutes tributaris, però considera "insuficients" les mesures laborals, en trobar a faltar la simplificació dels tràmits d'ERTEs per força major o la prestació per a pares que hagin de quedar-se amb fills i no puguin teletreballar.

Així ho assenyalen els economistes en una nota després de la publicació aquest divendres al Boletín Oficial del Estado (BOE) del reial decret llei que recull les mesures del pla de xoc contra el coronavirus; valoren positivament les mesures fiscals, com les facilitats d'ajornament de deutes tributaris.

Aquesta mesura, explica, afectarà l'IVA mensual de febrer, març i abril, per a pimes que optessin pel Subministrament Immediat d'Informació (SII), i als pagaments corresponents al primer trimestre, com ara Retencions, IVA i pagaments fraccionats d'empresaris i de Societats, el termini de presentació de les quals acaba el 20 d'abril.

Els economistes també han felicitat l'Agència Tributària per l'anunci d'aquest divendres que els terminis dels procediments tributaris seran ampliats mitjançant un canvi normatiu imminent. El president del CGE, Valentín Pich, ha indicat que espera que l'ampliació de terminis afecti tant els que corresponen a recursos i reclamacions com a les autoliquidacions.

Respecte a les mesures aprovades en matèria laboral, els economistes consideren "molt positiva" l'ampliació de la protecció per al personal del règim del mutualisme administratiu en el sentit que els períodes d'aïllament i contagi a conseqüència del Covid-19 tinguin la consideració de situació assimilada a accident de treball a efectes de la prestació econòmica per incapacitat temporal, com ja es va aprovar en una altra norma per a les persones treballadores per compte d'altri o pròpia.

No obstant això, troben a faltar algunes mesures "importants", com les propostes conjuntes de les organitzacions sindicals i empresarials per abordar mitjançant mesures extraordinàries, com ara l'"esperada" simplificació dels tràmits dels expedients de regulació d'ocupació temporals de suspensió de contracte per força major, així com l'anunciada prestació per a pares que hagin de quedar-se amb fills i no puguin teletreballar.

Referent a això, Pich ha indicat que "cal no oblidar que una de les mesures adoptades per les autoritats sanitàries ha estat la paralització momentània de les activitats escolars, que originarà problemes de conciliació entre la vida professional i familiar d'empresaris i persones treballadores". "Entenem que aquesta omissió és deguda a una qüestió de temps, donada la complexitat de la situació, per la qual cosa esperem que en breu els puguem anunciar les comentades mesures extraordinàries que creiem necessàries per enfrontar-nos a la problemàtica laboral generada per la incidència del Covid-19", ha afegit.

contador