ep la ministra de trabajo y economia social yolanda diaz interviene en el pleno del congreso este
Eduardo Parra - Europa Press

El Ple del Congrés ha convalidat aquest dimecres el decret llei que va ampliar fins al 30 de juny les facilitats dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major derivats de la crisi de la Covid-19.

Així mateix, la Cambra Baixa ha votat per unanimitat la tramitació del decret com a projecte de llei, la qual cosa habilita els grups a presentar esmenes amb les quals buscar-ne la modificació.

Per a la seva convalidació, el Govern ha comptat amb el suport de PP, ERC, Ciutadans, Junts, PNB, EH-Bildu, UPN, PCR, i Fòrum Astúries, a més dels vots de PSOE i Unides Podemos. Vox, la CUP i BNG s'han abstingut.

En vigor des de la seva publicació al Boletín Oficial del Estado (BOE), la Constitució exigeix que en un termini d'un mes els decrets llei hagin de ser debatuts i votats al Congrés per decidir si es convaliden o es deroguen.

El decret llei va ser aprovat pel Consell de Ministres el 12 de maig, fruit de l'acord entre Govern, sindicats i empresaris, i desvincula de la vigència de l'actual estat d'alarma l'aplicació d'aquests ERTO, ja siguin per força major total (sense reinici de l'activitat) o parcial (recuperació d'una part de l'activitat). En aquest últim cas, s'assenyala que, a l'hora de reincorporar treballadors a l'activitat, es prioritzaran els ajustos via reducció de jornada.

La norma estableix que no podran acollir-se als ERTO de força major les empreses i entitats amb domicili en paradisos fiscals. A més, es precisa que les companyies que s'acullin a aquests procediments no podran repartir dividends durant l'exercici fiscal corresponent a l'aplicació del ERTO, excepte si retornen a la Seguretat Social les quotes de les quals van ser exonerades. No obstant això, aquesta limitació no serà aplicable a les empreses que, 29 de febrer d'enguany, comptessin amb menys de 50 treballadors.

El text contempla que les prestacions per desocupació associades als ERTO (que es concedeixen sense necessitat de complir el període de carència) es mantindran fins al 30 de juny, excepte les dels fixos-discontinus, que seran aplicables fins al 31 de desembre. No obstant això, el Govern també es reserva la possibilitat de prorrogar aquestes prestacions si ho veu necessari.

D'acord amb aquest decret llei, es facilita la transició d'ERTO de força major a ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques o de producció. Als ERTO per causes organitzatives, econòmiques, tècniques o de producció que s'iniciïn després de l'entrada en vigor d'aquest nou decret i fins al 30 de juny, els seran d'explicació les característiques especials establertes a la regulació del 17 de març. Es permetrà a més que aquests últims es tramitin mentre estiguin vigent un ERTO de força major.

Noticias relacionadas

contador