imagen-sede-central-banco-espana 0
Banco de España

El Banc d'Espanya avala la supressió de la deduccions i exempcions d'impostos enmig d'un escenari de crisi generat per la Covid-19. Considera que els desequilibris fiscals, de dèficit i deute públics, no se solucionaran amb la creació de nous impostos o canvis mínims en els actuals i reclama una estratègia que corregeixi el forat pressupostari i eviti que el deute acabi suposant "una càrrega excessiva per a les generacions actuals o les futures".

"L'ajust és inevitable" i "es fa absolutament necessària una revisió exhaustiva i rigorosa de tots els capítols de despesa" amb la finalitat de trobar on hi ha més "marge per a una millora d'eficiència" i reduir "despesa supèrflua". Són les paraules que aquest dilluns va expressar el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, afegint que "la magnitud del repte és tan rellevant que no podem pensar que amb canvis mínims o amb figures impositives noves serem capaces d'afrontar el repte que tenim al davant".

També creu que és una "prioritat" la millora de la capacitat recaptatòria, destacant com a tasca pendent la revisió de beneficis fiscals "per racionalitzar-ne l'ús i millorar-ne l'eficiència", així com avançar "de manera coordinada a escala internacional" cap a "algunes vies de reforma impositiva" sobre empreses multinacionals. Tot això, "amb la finalitat d'evitar la utilització d'estratègies agressives de planificació tributària per traslladar les seves bases impositives a aquelles jurisdiccions en les quals la tributació és més reduïda", és a dir, que canviïn la seva seu fiscal a un altre país.

No obstant això, advoca per gastar ara amb contundència per evitar un enfonsament major i pal·liar les pèrdues de rendes. "No hi ha una alternativa assenyada a l'expansió pressupostària" a curt termini, però quan se superi la pandèmia, sanejar les finances públiques "ha de passar a primer pla per descartar episodis de deute" com els viscuts durant l'última crisi financera. Opina que cal evitar "una retirada prematura de les mesures fiscals d'emergència", la qual cosa "augmentaria el risc que el creixement econòmic sofrís danys més duradors". Això sí, per a Espanya, reprendre una "dinàmica de reducció del deute públic no és en absolut impossible".

En qualsevol cas, Hernández de Cos creu que, per impulsar aquest programa de reformes estructurals, és absolutament necessari arribar a "un consens" i un "acord polític" amb vistes a "unes quantes legislatures", ja que aquest "procés de consolidació gradual" ha de ser "sostingut en el temps" i "el normal és que hi hagi alternança" en el Govern. "El repte que tenim és de molts anys", però pensa que "una definició prompte d'aquesta estratègia tindria importants beneficis per a la credibilitat" de la política econòmica d'Espanya i "permetria potenciar els efectes expansius de les actuacions fiscals actuals".

RENDA MÍNIMA

D'altra banda, el governador del Banc d'Espanya considera que la renda mínima, que serà aprovada pel Consell de ministres de la setmana vinent, ha de tenir un disseny "molt acurat" per evitar que hi hagi "paranys de pobresa, desincentius a l'oferta laboral o fins i tot economia submergida".

Segons Hernández de Cos, l'experiència a "d'altres països" reflecteix que la introducció d'un esquema d'aquestes característiques "no és senzill". Encara que en termes d'equitat "un pot considerar que pot ser desitjable", la posada en marxa de la renda mínima se situa entre les mesures anunciades que "augmentarien el nivell de despesa de manera permanent".

Noticias relacionadas

contador