pablo hernandez cos banco espana apie santander

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha insistit que en aquesta segona fase en la qual s'ha superat la hibernació i el confinament, però encara no s'ha tornat la normalitat, cal mantenir mesures de suport com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), els avals públics de l'ICO o les ajudes als col·lectius vulnerables però fent que siguin eficaços i no generin distorsions.

Durant la seva participació aquest dijous a la presentació de l'informe del Real Institut Elcano "Recuperació o metamorfosi", ha explicat que els ERTO han de tenir com a objectiu recuperar l'ocupació paralitzada i que els avals de l'ICO han d'anar a empreses viables.

"És necessari que el suport del sector públic i l'impuls fiscal continuï vigent i cobreixi les llacunes del sector privat", ha reiterat, atès que a mitjà termini dóna suport al fet que el programa de consolidació fiscal es retardi en la seva execució però no en el seu disseny. Hernández de Cos també veu decisiu els fons de la Unió Europea per a la reconstrucció dels països més afectats, i ha dit que el pla de reconstrucció aprovat ha de ser "només l'embrió" d'un mecanisme permanent d'estabilització fiscal europeu.

MERCAT LABORAL

D'altra banda, ha afegit que entre les reformes estructurals pendents s'hi compta la del mercat laboral, per acabar amb l'elevada temporalitat. "Canviar aquesta dinàmica de precarietat i temporalitat ha de passar necessàriament per tornar a redissenyar el sistema de contractes per revisar els costos dels acomiadaments de fixos i temporals, que són la raó del nivell de temporalitat tan elevat", ha assenyalat, al mateix temps que ha advocat per redissenyar les polítiques actives per "aparellar les necessitats de les empreses i dels treballadors desocupats".

Una altra de les reformes que ha apuntat és la d'augmentar la productivitat de l'economia amb una major grandària de les empreses i una millora del seu capital humà i tecnològic ja que provocarà millores salarials i ocupacions de qualitat. En aquest sentit, ha afegit que aquestes reformes ajudaran a pal·liar l'augment de la desigualtat social que s'ha incrementat amb la crisi sanitària. "Com més gran és el guany de productivitat d'un país, més s'incrementen els salaris i l'ocupació", ha recalcat, després de recordar que els contractes temporals són els que suporten la destrucció d'ocupació.

Així mateix, ha afirmat que la transició ecològica passa per una política fiscal que desincentivi les activitats contaminants a través de la imposició, així com per un augment de la despesa en inversions tant en infraestructures com en els col·lectius que poden veure's perjudicats durant aquesta transició i que "caldrà compensar perquè no generi més desigualtat".

"Moltes de les mesures estructurals com la dinàmica d'augmentar la productivitat o la de reduir la temporalitat són fonamentals també per reduir les desigualtats del país", ha puntualitzat Hernández de Cos; també ha considerat que l'ingrés mínim vital (IMV) reduirà la pobresa extrema.

Noticias relacionadas

contador