imagen-sede-central-banco-espana 0
Banco de España

Tenint en compte una sèrie de supòsits, el Banc d'Espanya estima que l'economia del nostre país retrocedirà un 6,6% enguany en el millor dels casos. I si es complís l'escenari més pessimista, calcula una caiguda del Producte Interior Brut (PIB) d'un 13,6% per al 2020. Així ho reflecteix el Butlletí Econòmic publicat aquest dilluns sobre els escenaris macroeconòmics de referència per a l'economia espanyola després del Covid-19.

En concret, en un escenari que combinés una durada de l'estat d'alarma de dotze setmanes amb una major persistència dels efectes una vegada acabat el confinament, amb una normalització incompleta a cap d'any particularment en les branques lligades a l'hostaleria i l'oci, el Banc d'Espanya estima que la caiguda del PIB al 2020 podria arribar fins a un 13,6%.

Mentrestant, segons un conjunt de supòsits que inclouen que l'estat d'alarma es prolongarà durant un total de vuit setmanes, s'estima que la reculada del PIB al 2020 oscil·laria entre el 6,6%, si hi ha una normalització gairebé completa després del confinament, i el 8,7%, si la normalització gairebé completa s'endarrereix fins al quart trimestre. Això, en funció del grau de persistència de la pertorbació més enllà del final de l'actual estat de confinament, en particular, en els sectors de l'economia on la interacció social exerceix un paper més important, com són l'hostaleria, la restauració i l'oci, que són els més exposats a l'activitat turística, la qual cosa podria aproximar en part el risc de possibles rebrots de l'epidèmia.

"Sembla improbable" que l'actual període de paralització d'una part significativa de l'economia "vagi seguit d'un retorn ràpid i complet a la normalitat"

D'altra banda, el Banc d'Espanya assenyala a l'informe altres enfocaments, que inclouen un conjunt de pertorbacions que intensifiquen els efectes de la pandèmia. La primera d'aquestes pertorbacions recull el fet que les restriccions establertes en altres països a l'activitat econòmica i als moviments de població donen com a resultat una disminució dràstica de la demanda de béns i serveis espanyols per part de la resta del món, en particular pel que fa al turisme.

La segona de les pertorbacions és que, al nostre país, la pèrdua de rendes de llars i empreses comporta una reducció de la seva despesa corrent, mitigada a curt termini per moratòries i avals al crèdit, que generen compromisos de pagaments futurs i, per tant, disminueixen la capacitat de consum i d'inversió a mitjà termini. A més, la incertesa sobre el futur, que podria provenir de la percepció del risc que es produeixin nous brots de la malaltia, indueix els agents a posposar decisions de despesa, explica l'organisme.

Aquesta combinació de pertorbacions causaria reculades del PIB al 2020, que, en els tres escenaris construïts, d'un 6,8%, el 9,5% i el 12,4% respectivament, depenent del la durada del període de confinament, si és de vuit setmanes o de dotze, i que els problemes de liquiditat dels agents privats puguin comportar dificultats de solvència durant els pròxims mesos o no.

"La comparació entre els resultats d'aquests tres escenaris mostra que les conseqüències de la pertorbació sobre l'activitat i l'ocupació d'enguany, que seran molt severes, es veuran atenuades fins a cert punt per les mesures orientades a la provisió de liquiditat i rendes a curt termini", assenyalen, afegint que "les actuacions de política econòmica no sols permeten minorar la profunditat de la recessió a curt termini, sinó que a més haurien d'afavorir que s'aconsegueixi un nivell més elevat de PIB i ocupació en un horitzó temporal una mica més dilatat, que, en els exercicis realitzats, abasta fins al final de 2021".

MESURES DE CONFINAMENT

D'altra banda, el Banc d'Espanya considera que "les mesures de confinament adoptades a Espanya i a molts altres països estan resultant efectives per contenir l'emergència sanitària del Covid-19". No obstant això, afirmen que subsisteixen "interrogants sobre el temps que caldrà mantenir en vigor mesures de naturalesa tan severa perquè reïxin del tot", principalment amb el rerefons del "profund impacte d'aquestes mesures sobre l'activitat i l'ocupació".

Des del punt de vista de l'activitat econòmica, l'organisme creu que "sembla improbable" que l'actual període de paralització d'una part significativa de l'economia "vagi seguit d'un retorn ràpid a la plena normalitat, cosa que previsiblement només podria proporcionar un vacció o un nou tractament antivíric efectiu".

En definitiva, els escenaris macroeconòmics per a l'economia espanyola presentats indiquen que, "amb una probabilitat molt elevada", l'epidèmia comportarà "conseqüències econòmiques molt severes, amb una contracció del PIB al 2020 que superarà amb escreix la que es va produir en qualsevol dels anys de la crisi financera global". En tot cas, aquests escenaris tenen una naturalesa preliminar, i estan subjectes a revisions posteriors que poden ser potencialment importants, en funció dels desenvolupaments que s'observin, conclou el Banc d'Espanya.

Noticias relacionadas

contador