union europea portada bandera edificio

Les tensions comercials i el risc d'un Brexit sense acord són dos riscos que estan debilitant les perspectives de creixement de la zona euro de cara al segon i tercer trimestre, segons apunta el Butlletí Econòmic del Banc Central Europeu (BCE) publicat aquest dijous.

"Tot i que el creixement del PIB a la zona de l'euro durant el primer trimestre del 2019 va ser una mica millor del que s'esperava, les dades més recents i els últims resultats de les enquestes econòmiques indiquen un creixement una mica més feble durant el segon i tercer trimestre del 2019 per a la zona euro", afirma l'organisme, que avisa que el Producte Interior Brut (PIB) avança a un ritme més lent del que s'esperava. Durant el primer trimestre de 2019, el PIB en termes reals va augmentar un 0,4%, després d'un augment del 0,2% durant l'últim trimestre de 2018.

El BCE està disposat a actuar per "assegurar que la inflació es mogui constantment cap al nivell esperat"

Això es deu a "les prolongades incerteses relacionades amb els factors geopolítics, la creixent amenaça del proteccionisme i la vulnerabilitat dels mercats emergents", cosa que "està debilitant el clima de confiança, particularment al sector manufacturer".

El BCE assegura estar a punt per establir nous instruments amb la finalitat de fer front a aquesta desacceleració. Així, el seu Consell de Govern destaca la "necessitat d'una postura de política monetària altament acomodatícia per un període prolongat davant de la inflació constantment per sota dels nivells en línia amb el valor esperat, tant en la realitat com en les projeccions".

Al butlletí es parla també de reduir els tipus d'interès i d'una nova "flexibilització quantitativa", en línia "amb el compromís d'adoptar un enfocament simètric en la consecució de l'objectiu d'inflació" i "assegurar que la inflació es mogui constantment cap el nivell esperat". El mes passat, l'organisme europeu ja va prometre mesures d'estímul per als pròxims mesos.

No obstant això, el BCE afegeix que les dades recents i els indicadors de l'enquesta continuen apuntant a un creixement positiu de l'ocupació, que probablement donarà suport els ingressos de les llars i la despesa dels consumidors, cosa que esmorteirà el cop al bloc pel feble comerç.

contador