bce, banco central europeo

El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut els tipus sense canvis i ha anunciat que romandran en aquests nivells "almenys fins al primer semestre de 2020". El banc central ha canviat així la seva orientació anterior, que estimava uns tipus a nivells actuals almenys fins al final de 2019.

El BCE ha mantingut el tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament al 0%, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit continuarà al -0,40% i la de facilitat de préstec al 0,25%.

Pel que fa a la nova ronda d'operacions de finançament a llarg termini amb objectiu específic (TLTRO-III), que se celebraran de forma trimestral entre setembre de 2019 i març de 2021, el BCE ha decidit que el tipus d'interès per a cada operació es fixarà en un nivell 10 punts bàsics per sobre del tipus mitjà aplicat a les operacions principals de finançament de l'Eurosistema.

"El BCE sembla haver-se quedat una mica curt, almenys a primera vista", assenyala Neil Wilson, expert de Markets.com. "Abans parlava de finals de 2019 i ara del primer semestre del 2020. Per tant, s'ha endarrerit 6 mesos, la qual cosa és un canvi important, però no arriba tan lluny com potser havíem pensat", afegeix.

Segons Pantheon Macroeconomics, la decisió del BCE allunya també la possibilitat d'una retallada de tipus que alguns esperaven en parlar d'uns tipus "als seus nivells actuals" fins al primer semestre del 2020. "Això és menys dovish del que esperàvem inicialment, almenys basant-nos en la redacció exacta de la declaració", indiquen.

Segons l'opinió de Nancy Curtin, responsable d'inversió de Close Brothers Asset Management, amb una inflació molt per sota de l'objectiu del BCE, la guerra comercial intensificant i el trencaclosques del Brexit sense resoldre, la pressió sobre Draghi perquè impulsi l'economia de la zona euro augmenta. "Si l'economia segueix estancada, el BCE es veurà obligat a intervenir. (...) És cada vegada més probable que es tornin a activar les aixetes de la QE a finals d'any", avisa.

contador