ep el presidente de brasil jair bolsonaro durante la pandemia de coronavirus
O Globo/GDA via ZUMA Wire GDA vi / DPA

El Comitè de Política Monetària (Copom) del Banc Central del Brasil ha decidit de manera unànime aquest dimecres tornar a retallar els tipus d'interès, mesurats per la 'taxa Selic' en 75 punts bàsics, i deixar-los al mínim tècnic del 2,25%, segons ha informat en un comunicat.

D'aquesta manera, no hi ha hagut sorpreses sobre la nova decisió de l'institut emissor, després que el 6 de maig efectués una altra retallada de 75 punts bàsics i deixés els tipus d'interès en un 3%. L'entitat ha emmarcat aquesta decisió en la pandèmia de Covid-19 i la desacceleració pronunciada que està ha produït en el creixement global. "En aquest context, malgrat la provisió significativa d'estímuls fiscals i monetaris per les principals economies i d'alguna moderació de la volatilitat dels actius financers, l'ambient per a les economies emergents continua sent complicada", apunta.

Així, el comitè entén que, en aquest moment, la situació econòmica continua necessitant un estímul monetari "extraordinàriament alt", però reconeix que l'espai restant per a l'ús de la política monetari s'estreny. El Copom considera que la trajectòria fiscal al llarg de l'any vinent, així com la percepció sobre la seva sostenibilitat, seran decisives per determinar la durada dels estímuls.

El Banc Central considera que la magnitud de l'estímul monetari ja implementat sembla compatible amb els impactes econòmics de la pandèmia de Covid-19, i també ha indicat que, a les pròximes reunions, el comitè considerarà de nou els impactes de la pandèmia i del conjunt de les mesures d'impuls al crèdit i de recomposició de les rendes, i anticipa que qualsevol ajust futur en el grau actual d'estímul monetari serà "residual".

En relació a les activitats econòmiques, la divulgació de les dades del PIB del primer trimestre, una caiguda del 1,5%, van confirmar la seva major caiguda des de 2015, reflectint així els efectes inicials de la pandèmia. El banc avisa que d'altres indicadors suggereixen que la contracció de l'activitat econòmica al segon trimestre serà encara major.

El comitè subratlla que, en el seu escenari bàsic per a la inflació, les previsions de la qual estimen un nivell de 1,6% en 2020, del 3% el 2021 i del 3,5% el 2022, els factors de risc romanen en dues direccions.

contador