ep archivo   fabrica de nissan en la zona franca de barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

El Banc Mundial (BM) alerta del perill d'una possible "dècada perduda per a l'economia mundial" a causa de l'alentiment del creixement esperat a la major part del globus, ja que "gairebé totes les forces econòmiques que van impulsar el progrés i la prosperitat durant les últimes tres dècades s'estan esvaint", com recull al seu darrer informe.

"Es podria estar gestant una dècada perduda per a l'economia mundial. La disminució en curs en el creixement potencial té implicacions serioses per a la capacitat del món per enfrontar la creixent varietat de desafiaments exclusius del nostre temps: pobresa persistent, ingressos divergents i canvi climàtic. Però aquesta caiguda és reversible. El límit de velocitat de l'economia mundial es pot augmentar mitjançant polítiques que incentivin la feina, augmentin la productivitat i accelerin la inversió”, destaca Indermit Gill, economista en cap de l'organisme.

El BM considera que el "límit de velocitat" de l'economia mundial, la taxa màxima a llarg termini a la qual pot créixer sense provocar inflació, es desplomarà a "un mínim de tres dècades per al 2030", i estima que cal "un impuls polític ambiciós per impulsar la productivitat i l'oferta laboral, impulsar la inversió i el comerç, i aprofitar el potencial del sector de serveis”.

L'entitat espera que, entre el 2022 i el 2030, el creixement mitjà del PIB potencial mundial disminueixi en aproximadament un terç de la taxa que va prevaldre la primera dècada d'aquest segle, al 2,2% anual, amb una caiguda que serà "igualment pronunciada per a les economies en desenvolupament, que passaran del 6% anual entre el 2000 i el 2010 al 4% anual durant la resta d'aquesta dècada.

A més, des del Banc Mundial alerten que "aquestes caigudes serien molt més pronunciades en cas d'una crisi financera global o una recessió".

L'anàlisi realitzada per l'organisme, mostra que el creixement potencial del PIB es pot impulsar fins a 0,7 punts percentuals (a una taxa mitjana anual del 2,9%) "si els països adopten polítiques sostenibles i orientades al creixement".

"Li devem a les generacions futures formular polítiques que puguin generar un creixement sòlid, sostenible i inclusiu. Cal fer un impuls polític audaç i col·lectiu ara per rejovenir el creixement. A nivell nacional, cada economia en desenvolupament haurà de repetir el millor registre de 10 anys en una varietat de polítiques", destaca Ayhan Kose, autor principal de l'informe i director del Grup de Perspectives del Banc Mundial.

Entre les mesures que l'entitat proposa perquè l'economia mundial assoleixi el potencial de creixement, hi ha l'alineació dels marcs monetaris, fiscals i financers, ja que "els marcs sòlids de polítiques macroeconòmiques i financeres poden moderar els alts i baixos dels cicles econòmics".

També enumera l'augment de la inversió en àrees com el transport, energia i agricultura; la reducció dels costos comercials, la capitalització del sector serveis i una major participació de la força laboral.

contador