banco-espana-horizontal-560x374

El Banc d'Espanya apunta que el producte interior brut (PIB) registrarà una taxa d'avanç intertrimestral del 0,4% al segon trimestre, tot i que avisa d'una "considerable incertesa".

Després d'una desacceleració més acusada que la prevista durant el darrer exercici de projeccions (per òmicron, vaga del transport i inici de la guerra) durant el primer trimestre, de cara al segon, el Banc d'Espanya veu una acceleració en el ritme d'avenç de l'activitat, en part pel major dinamisme de les branques que requereixen un major grau d'interacció social un cop relaxades la pràctica totalitat de les restriccions pandèmiques.

L'organisme espanyol manté així sense canvis significatius les perspectives de l'activitat més enllà del curt termini. Es mantenen taxes de creixement relativament robustes a partir de la segona meitat de l'any, amb avenços del PIB del 2,8% el 2023 i 2,6% el 2024. Els nivells d'activitat prepandèmia es recuperen al tercer trimestre del 2023.

Pel que fa a la inflació, assenyalen que s'ha continuat accelerant durant els últims mesos, principalment a causa de l'energia i els aliments, però també al repunt de la inflació subjacent, cosa que ha provocat revisions a l'alça contínues en les taxes d'inflació previstes pel consens dels analistes, tant per a l'economia espanyola com a escala global.

En aquest sentit, sobre les perspectives per als trimestres vinents, el Banc d'Espanya fa referència, entre altres mesures, a l'entrada en vigor del mecanisme ibèric per limitar el preu del gas i rebaixar la factura de l'electricitat, que pressionarà a la baixa el component energètic de la inflació als propers mesos.

Això no obstant, es revisen significativament a l'alça les sendes de la inflació dels aliments i del component subjacent durant el període 2022-2024. Encara que es preveu una major intensitat i persistència de l'episodi inflacionista actual, es continua esperant una moderació de les elevades taxes d'inflació recents durant els propers trimestres, en línia amb les cotitzacions als mercats de futurs de les matèries primeres i la reversió gradual d'alguns dels factors que han motivat els repunts de preus.

RISCOS SOBRE L'ACTIVITAT I LA INFLACIÓ

Pel que fa als principals riscos sobre l'activitat (en conjunt, a la baixa), el Banc d'Espanya assenyala la durada i la intensitat del conflicte bèl·lic a Ucraïna, l'impacte de la normalització de la política monetària a escala global als mercats financers i a les condicions de finançament, l'execució i l'impacte sobre l'economia espanyola dels fons europeus NGEU, la persistència i la incidència de l'episodi inflacionista actual i l'evolució de la pandèmia.

Per la seva banda, sobre els principals riscos sobre la inflació (en conjunt, a l'alça), l'organisme esmenta la durada i la intensitat del conflicte bèl·lic a Ucraïna i la materialització d'efectes indirectes i de segona volta significatius.

Noticias relacionadas

contador