riksbank, suecia, sueco, banco central
Riksbank.

El Banc de Suècia (Riksbank) ha pujat tipus en 75 punts bàsics aquest dijous, fins al 2,5%. L'organisme ha subratllat que la inflació continua sent "massa alta", contribuint a minvar el poder adquisitiu de moltes persones i dificultant la planificació financera de les llars i les empreses.

"Per reduir la inflació i salvaguardar l'objectiu, el Comitè Executiu ha decidit elevar el tipus d'interès oficial en 0,75 punts percentuals, fins al 2,5%", ha indicat en un comunicat.

Així mateix, el Riksbank considera "probable" que el tipus d'interès oficial segueixi pujant a principis del proper any i se situï just per sota del 3%.

"Encara és difícil avaluar l'evolució de la inflació i el Riksbank adaptarà la política monetària segons calgui per garantir que la inflació es torni a situar en l'objectiu en un termini raonable", ha subratllat.

Els experts de Danske Bank estimen una altra pujada de 25 punts bàsics a la reunió del febrer, cosa que posaria fi al cicle d'alces al 2,75%.

La inflació va assolir el 9,3% a Suècia a l'octubre. Aquesta xifra va ser una mica inferior a la prevista pel Riksbank al setembre, cosa que es deu completament al fet que els preus de l'energia van ser més baixos del previst. El Banc de Suècia subratlla que, sense tenir en compte els preus de l'energia, la inflació ha estat "inesperadament alta, cosa que indica que les pressions inflacionistes són una mica més grans del previst".

"El risc que l'elevada inflació actual es consolidi segueix sent considerable, i és molt important que la política monetària actuï per garantir que la inflació retrocedeixi i s'estabilitzi al voltant de l'objectiu del 2% en un termini raonable", ha recalcat l'organisme.

Noticias relacionadas

contador