ep un trabajador desinfecta la terraza de un restaurante antes de reabrir sus puertas
Jesús Hellín - Europa Press

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) adverteix que el 56% dels treballadors a Espanya es troba "en risc" de contagiar-se en la situació actual, en requerir un elevat grau d'interacció física per desenvolupar la seva activitat. Es tracta del país amb el percentatge més elevat dels 24 que han estat analitzats.

Així es recull a l'informe 'Employment Outlook 2020' de l'OCDE publicat aquest dimarts, en què s'analitza l'impacte de la crisi del coronavirus en l'ocupació. Les estimacions es prenen de l'estudi d'un autor per a l'OCDE i es basen en dades de 2018.

D'altra banda, l'informe apunta que destinacions turístiques rellevants a Europa, entre els quals cita les Illes Canàries i Balears a Espanya, podrien perdre el 40% o més de l'ocupació a conseqüència de la Covid-19, en un context en el qual el PIB espanyol podria caure un 19% durant el segon trimestre de l'any, segons indica.

En una anàlisi del mercat laboral dels països de l'entorn OCDE, l'informe revela que l'ocupació de caràcter inestable s'eleva per sobre del 10% a Finlàndia, Grècia i Espanya, i aquest tipus d'ocupació entre els menors de 29 anys ha crescut "considerablement" a cinc països, entre els quals Espanya. En aquest sentit, assenyala que l'associació entre contractes temporals i ocupació inestable és "particularment forta" a Àustria, Estònia, Finlàndia, Grècia i Espanya.

Entre els qui treballen a temps parcial, la taxa de pobresa ronda o supera el 20% a uns quants països, entre els quals Espanya. Aquests treballadors tenen menys accés al sistema de prestacions que els treballadors amb contractes estables, encara que la diferència en protecció social entre tots dos col·lectius s'ha ampliat, particularment a Espanya, Grècia i Itàlia.

D'altra banda, l'informe mesura el grau de desincentiu econòmic per treballar a jornada completa a diversos països, i conclou que a França, Austràlia, Espanya i Letònia es registren els majors nivells de desincentius per treballar més hores.

A més, recomana que els treballadors a Espanya i el Japó es formin per evitar acomiadaments per una qualificació insuficient. Quant als acomiadaments, l'informe assenyala que Hongria i Espanya són els dos únics països que han fet més estricta la regulació.

Noticias relacionadas

contador