• El programa de compres es manté fins el març de 2017
  • Els tipus de facilitat de dipòsit segueixen al -0,4% i els de facilitat de crèdit en el 0,25%
BCE

No ha habido sorpresa. El Banco Central Europeo (BCE) mantiene su política de dinero gratis tras la reunión mantenida en septiembre. Los tipos de interés de referencia siguen así en el 0%, nivel en el que llevan desde marzo. Además, confirma que mantendrá las compras de activos al menos hasta marzo de 2017.

Ja van quatre reunions consecutives en les quals la institució que presideix Mario Draghi manté inalterada la seva política, des dels estímuls anunciats el 10 de març. Els tipus aplicables a la facilitat de dipòsit, claus per al sector financer, continuen per sota de zero, en el -0,4%. Quant a la facilitat marginal de crèdit, segueix en el nivell del 0,25%.

El BCE manté la seva política de tipus inalterada i segueix situant al març de 2017 el final esperat del programa de compres d'actius

La política de tipus baixos continua al setembre i es mantindrà durant més temps, segons avança l'organisme en el seu comunicat: "El Consell de Govern segueix esperant que els tipus d'interès oficials del BCE es mantinguin en els nivells actuals, o en nivells inferiors, durant un període perllongat que superarà amb escreix l'horitzó de les nostres compres netes d'actius".

FINS A MARÇ DE 2017

Quant al programa de compra d'actius, el BCE confirma que les compres mensuals d'actius es mantindran en el nivell actual de 80.000 milions d'euros mensuals. Les compres continuaran fins a març de 2017, "o fins a una data posterior si fos necessari". En tot cas, agrega la institució, "fins que s'observi un ajustament sostingut de la sendera d'inflació que sigui compatible amb el seu objectiu d'inflació".

És a dir, el BCE manté ara com ara fins al mes de març de l'any que ve el seu particular QE, malgrat que hi havia analistes que especulaven amb que es perllongués ja el programa fins a setembre del proper exercici. El mercat estava pendent de la compareixença de Mario Draghi.

PREVISIONS DEL BCE

Les previsions d'IPC per a la zona euro de la institució amb seu a Frankfurt es mantenen gairebé sense canvis després de la reunió de política monetària de setembre, excepte una lleu retallada en la projecció del proper any. L'IPC harmonitzat se situarà en el 0,2% en el conjunt de 2016, segons les estimacions del BCE, escalarà fins a l'1,2% en 2017 i fins a l'1,6% en 2018. L'IPC segueix lluny de l'objectiu del 2%. "Prendrà més temps del previst anteriorment arribar al nivell però per sota del 2%", ha reconegut el banquer italià. Així i tot, la reducció per al proper any no justifica la necessitat de canviar la política monetària, diu Draghi

Quant al creixement esperat, és de l'1,7% el 2016, un 1,6% el 2017 i un 1,6% també el 2018. La previsió s'ha revisat a l'alça en una desena per aquest any i s'ha baixat en una desena per al proper respecte a les projeccions anunciades al juny, mentre que es manté per d'aquí dos exercicis.

Previsiones de crecimiento e inflación del BCE

"NO HI HA NECESSITAT DE MÉS ESTÍMUL"

Draghi: "Els canvis no són tan importants com per justificar una decisió d'actuar"

La política monetària del BCE "és efectiva", assegura en roda de premsa Draghi, que afegeix que "els canvis no són tan importants com per justificar una decisió d'actuar", després de ser preguntat per la raó per la qual no hi ha modificacions de la política malgrat reduir-se lleument la previsió d'inflació per al proper any. Així i tot, reitera que "no hi ha dubtes sobre la voluntat i capacitat d'actuar del BCE si és necessari".

El president de la institució defensa a més l'efectivitat de la política monetària. "La transmissió de la política monetària mai ha funcionat millor que en l'actualitat". Posa l'accent a més la importància que contraresti els xocs imprevistos que hi ha en l'economia.

Així mateix, el president del BCE reitera gran part del seu discurs de les últimes reunions. Un dels missatges, és per als polítics de la zona euro: "Es necessiten reformes estructurals en tots els països de la zona euro", ja que assegura que per aprofitar els beneficis de les mesures del banc central, "altres àmbits polítics han de contribuir molt més resoltament a escala nacional i europea".

En aquest sentit, demana "polítiques fiscals que recolzin la recuperació econòmica i que permetin complir amb les normes fiscals de la Unió Europea". Així mateix, considera que països com Alemanya que tenen espai fiscal, haurien d'utilitzar-lo.

contador