ep archivo   juan manuel rodriguez poo presidente del ine 20220627225603
UIMP - Archivo

L'actual president de l'INE, Juan Manuel Rodríguez Poo, ha presentat la dimissió "per motius personals", segons ha informat aquest dilluns el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital en un comunicat enviat a les onze de la nit. Diferents mitjans subratllen que aquesta sortida arriba després que el Govern hagi qüestionat els càlculs de l'IPC i del PIB. Ara s'obre un procés de substitució per a aquest lloc que s'espera tancar als propers dies, afegeix el comunicat.

Alhora, el Govern ha avançat que a les pròximes setmanes, amb l'aprovació pel Consell de Ministres d'un nou Estatut per a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i el relleu a la presidència de l'organisme, es continuaran amb les reformes "per reforçar i modernitzar el Sistema Estadístic estatal", que ja han aconseguit "una fita fonamental amb l'aprovació al Parlament d'una modificació de la Llei de la Funció Estadística Pública".

El comunicat precisa que aquestes reformes facilitaran la utilització de noves fonts d'informació basades en registres administratius i dades massives (big data), millorant la qualitat de les estadístiques i reduint la càrrega de resposta per a les empreses i els ciutadans informants. Així mateix, subratlla que estan plenament alineades amb el Codi de Bones Pràctiques de les estadístiques europees i les iniciatives d'adaptació dels sistemes estadístics europeus a la disponibilitat més gran de dades que permet l'economia digital i a les noves exigències de qualitat dels ciutadans.

Tot això s'emmarcaria en els objectius establerts al Pla Estadístic Plurianual 2021-2024, que s'ha desenvolupat des de la seva aprovació i que estableix com a línies estratègiques la utilització de dades massives i altres fonts bàsiques d'informació; la implantació d'un nou model de producció adaptat a l'ecosistema de dades actual; la posada en marxa de noves estadístiques i la millora de les ja existents i l'adaptació de la normativa i el reforçament de la cooperació institucional i internacional.

El desenvolupament del Pla mantindrà i reforçarà els estàndards de privadesa, confidencialitat i bon ús de les dades d'acord amb els principis del Codi de Bones Pràctiques de les Estadístiques Europees, afegeix el comunicat.

NOU ESTATUT

El Govern ha recordat que està prevista l'aprovació d'un nou estatut d'estructura i funcionament de l'INE -l'actual data del 2001- per "reforçar les seves capacitats i adaptar-les a les noves necessitats i models de treball i fer-ho en un entorn de màxima eficiència i qualitat, d'acord amb els criteris exigits pel Codi de Bones Pràctiques de les estadístiques oficials”.

Amb aquests objectius la nova estructura aglutina tots els productes estadístics en dues direccions generals: la direcció general d'Estadístiques Econòmiques i la direcció general d'Estadístiques de la Població, de manera que en cadascuna s'harmonitzaran mètodes i procediments adaptant-los als diferents requisits que l'estudi de cada àmbit exigeix, "garantint l'eficiència en el tractament i la consistència als resultats".

En segon lloc, les diferents fases del procés d'elaboració de les estadístiques es concentraran en la direcció general de Planificació Estadística i Processos, “per tal d'harmonitzar els tractaments estadístics i facilitar una infraestructura comuna que permeti un desenvolupament més estandarditzat, eficient i de qualitat de tots els productes i serveis estadístics".

En tercer lloc, es crea la subdirecció general de Formació i Impuls a la Investigació per tal de “reforçar la col·laboració amb el món de la investigació, de gran valor per a la modernització de l'estadística pública, i maximitzar el valor afegit de la reutilització de dades".

Als canvis previstos a la Llei de la Funció Estadística Pública i al nou estatut s'uneix la creació de la Unitat de Grans Empreses, aprovada per Ordre Ministerial el 27 d'abril passat, com a resposta a un requeriment d'Eurostat als estats membres. "La creació d'aquesta unitat permetrà obtenir dades coherents procedents dels grups multinacionals per a l'elaboració d'estadístiques, en millorarà la qualitat i permetrà aprofundir la informació sobre les activitats d'Inversió Directa Estrangera", conclou el comunicat.

contador