deutsche bank releve sa prevision annuelle pour l economie mondiale

Deutsche Bank s'ha convertit en el primer banc gran a pronosticar una recisió als Estats Units. En un informe sobre perspectives mundials 2022-2024, titulat A la vora de l'abisme, l'entitat alemanya reconeix que ara espera "una recessió als EUA i una recessió a la zona de l'euro durant els propers dos anys".

Deutsche Bank afirma que durant els últims mesos s'han produït "dos xocs", la guerra a Ucraïna i l'acumulació de la inflació als EUA i a Europa, i que això els ha portat a revisar la previsió de creixement mundial.

La guerra, explica, ha provocat un estancament que probablement no es resoldrà aviat, pertorbant l'activitat a diversos fronts. "Entre ells hi ha les pertorbacions als mercats d'energia, aliments i materials clau, que han impactat encara més les cadenes de subministrament mundials. Suposem que el flux crític de gas de Rússia a Europa no es tallarà, evitant que la crisi agreuja substancialment els costos de les economies europea i mundial, però això segueix sent un risc a la baixa", assenyala el banc.

Pel que fa a la inflació, se situa ara al 8% als EUA i Europa, molt per sobre del que s'esperava al desembre. "El més preocupant, especialment als EUA, són els indicis que els factors subjacents de la inflació s'han ampliat, emanant d'unes condicions molt restrictives del mercat laboral i estenent-se dels béns als serveis. La psicologia de la inflació ha canviat significativament, i encara que les expectatives d'inflació a llarg termini encara no s'han dessagnat, corren cada cop més risc de fer-ho", necessiten aquests experts.

La Reserva Federal ha donat senyals clars que està canviant a un mode d'enduriment més agressiu. S'espera que aquest enduriment, adverteix l'entitat alemanya, produeixi un creixement negatiu als Estats Units durant dos trimestres durant la tardor-hivern de 2023-2024 i que redueixi el creixement lleugerament per sobre de zero aquest hivern. "A partir de llavors, el creixement es recuperarà a mesura que la inflació retrocedeixi i la Fed reverteixi algunes de les pujades de tipus", anticipa, alhora que avisa de "l'enorme incertesa que envolta aquestes previsions", sempre sense oblidar que "els riscos a la baixa i una desacceleració més profunda són considerables".

contador