bce, banco central europeo

El deute dels bancs espanyols amb el Banc Central Europeu (BCE), que reflecteix l'apel·lació bruta de les entitats a l'institut emissor a través de les operacions regulars de finançament, es va elevar un 3,04% al març respecte al mes anterior, fins als 149.442 milions d'euros.

Segons les dades provisionals fets públics aquest dimecres pel Banc d'Espanya, el deute de les entitats espanyoles amb l'institut emissor ha crescut un 15,2% respecte al mateix període de l'any anterior i ja encadena sis mesos consecutius a l'alça.

Aquesta tendència del deute de la banca espanyola amb el BCE contrasta amb la descrita pel conjunt de l’Eurosistema, en què l'apel·lació bruta a l'organisme presidit per Mario Draghi va aconseguir al març els 607.435 milions d'euros, un 3,9% més que el mes anterior i un 17,2% més que el mateix període d'un any abans.

Així, l'apel·lació dels bancs residents a Espanya a l'institut emissor es va mantenir estable al març, en representar un 24,6% del total de les entitats de l’Eurosistema.

PROGRAMA DE COMPRA D'ACTIUS

D'altra banda, el volum agregat d'actius adquirits a Espanya en el marc dels diferents programes de compra d'actius implementats des de 2009 pel BCE sumava 243.816 milions d'euros al març, un 4,02% més que al gener.

Aquesta xifra s'ha incrementat un 85,9% en un any i reflecteix l'impacte de les compres d'actius realitzades pel BCE en el context del programa d'expansió quantitativa (QE) de l'institut emissor llançat fa ara un any.

En el conjunt del Eurosistema, l'import agregat de les compres d'actius va aconseguir al febrer un total d'1,857 bilions d'euros, un 4,48% més que el mes anterior.

Segons les dades del Banc d'Espanya, el volum agregat de compres d'actius al balanç representa un 13,12% del total corresponent al balanç consolidat de l’Eurosistema.

contador