Cis-Marzo2016

Aquest dimarts s'ha fet públic l'últim baròmetre postelectoral del Centre de Recerques Sociològiques (CIS). L’enquesta, a més, es coneix el mateix dia de la dissolució de les Corts i la convocatòria d'eleccions per al 26 de juny. El sondeig és atípic, perquè, per primera vegada en democràcia, els partits polítics no han aconseguit posar-se d'acord per formar govern i Espanya haurà d'enfrontar-se a unes noves eleccions el proper 26 de juny després d'un intent d'investidura fallit de Pedro Sánchez.

Vist el fracàs en les negociacions i la situació de paràlisi a la qual està sotmesa la política espanyola, es podria esperar que els ciutadans haguessin canviat el seu vot si haguessin sabut el que passaria. No obstant això, passa tot el contrari: prop del 80% dels espanyols hauria votat el mateix encara que hagués conegut els resultats del 20 de desembre passat, i és que, en aquest sentit, predomina la ideologia dels votants. De fet, encara que no s'ha desbloquejat la situació, sí que agrada que s'hagi posat fi al domini absolut del bipartidisme.

En concret, el 78,4% dels espanyols hauria votat el mateix si hagués conegut els resultats de les eleccions del 20 de desembre passat, segons l'enquesta publicada avui pel CIS, en la qual un 62,8% diu que tenia decidit el vot bastant temps abans de l'inici de la campanya. L'enquesta, elaborada entre els dies 7 de gener i 19 de març, també revela que un 19,9% dels electors va dubtar entre un o diversos partits, i sobretot entre PP i Ciutadans (un 16,9%) i entre PSOE i Podem (un 11,6%), informa l'agència Efe.

DESCONTENTAMENT DELS CIUTADANS

Els ciutadans mostren el seu empipament i desencantament quan se'ls pregunta per les intencions dels polítics: tres de cada quatre espanyols consideren que els «polítics no es preocupen gaire» de l'opinió de la gent, i assenyalen que els dirigents es mouen pels seus propis interessos i no buscant el benefici dels ciutadans. Quant a la situació actual, el 38,5% pensa que la situació política d’Espanya és dolenta, i un 20,2% afirma que és «molt dolenta». El diari El País recull que, quant als organismes, en una escala de 0 a 10, les formacions polítiques obtenen un 3,19, mentre que el Parlament treu més bona nota, però no prou per arribar a l'aprovat: un 4,06.

QUÈ OPINEN DELS LÍDERS POLÍTICS?

Si ens centrem en els caps dels partits, l'opinió és molt més favorable. L'únic líder dels principals partits que arriba a l'aprovat per a la ciutadania és el secretari general d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, que obté una nota del 5,23; el segon és el president de Ciutadans, Albert Rivera, amb un 4,55, seguit de Pedro Sánchez, el líder socialista, que obté un 4,19. Fregant el 4 (un 4,06) hi ha el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i en últim lloc i per sota del 4, es troba l'actual president en funcions, Mariano Rajoy, que només obté una nota del 3,43 per part dels ciutadans.

IGLESIAS VA GUANYAR EL DEBAT A 4

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va guanyar el debat a 4 de la campanya electoral de les eleccions generals del desembre, mentre que el president Mariano Rajoy i el socialista Pedro Sánchez van empatar en el cara a cara que van mantenir, segons reflecteix l'estudi postelectoral del Centre de Recerques Sociològiques (CIS) sobre els últims comicis.

En aquest debat a 4, al qual Mariano Rajoy va declinar d’assistir, va ser la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría qui va representar el PP davant els candidats a la Presidència del Govern del PSOE, Pedro Sánchez; de Podem, Pablo Iglesias, i de Ciutadans, Albert Rivera.

A banda d'un 30% dels enquestats, que no té cap referència d'aquella confrontació organitzada per Atresmedia, el debat va ser vist sencer o en part per un 32,8% i un 21,9%, respectivament, dels enquestats. Un 16,2% més no el van veure però van seguir les notícies. Per als qui van seguir el debat, el més convincent va ser Pablo Iglesias, amb un suport del 31,3%, seguit de Sáenz de Santamaría (18,3%) i d'Albert Rivera (12%).

contador