ep la ministra en funciones de economia y empresa del gobierno en espana nadia calvino en la
Jesús Hellín - Europa Press

La ministra d'Economia en funcions i possible futura vicepresidenta de Govern, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dimarts que si finalment es constitueix un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, no l'"espanta" treballar amb "persones que veuen la vida diferent", i ha destacat que els punts de coincidència entre les dues formacions són més importants que el que els separa.

Així ho ha assenyalat Calviño en una entrevista a Ràdio 4, en ser preguntada sobre si veu més difícil negociar amb Brussel·les o amb el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, amb el qual previsiblement compartirà taula al Consell de Ministres, després del preacord assolit entre el PSOE i la formació lila per constituir un govern de coalició progressista.

"No m'espanta treballar amb persones que veuen la vida diferent, això enriqueix i reflecteix la realitat del nostre país", ha afirmat Calviño, que ha indicat que no és la primera vegada que es troba en aquesta situació. "Els punts de coincidència (amb Unides Podem) són més importants que els que ens separen, si no, no hauríem pogut arribar al preacord de govern", ha emfatitzat.

En aquest sentit, ha recordat que està "acostumada" a treballar al llarg de la seva carrera amb persones "molt diferents", ja que durant la seva etapa a la Comissió Europea va estar amb dirigents d'altres països amb un visió de món diferent, un altre idioma, una altra educació i una altra visió política. En aquest sentit, ha posat Brussel·les com a "exemple de com arribar a acords i avançar".

"Cal trobar la manera d'articular aquests dos principis (responsabilitat fiscal i dimensió social) de manera coherent"

Preguntada sobre com casa una política econòmica alineada amb les recomanacions dels organismes internacionals amb un govern format amb Unides Podem, Calviño ha assenyalat que l'executiu de Pedro Sánchez fa 17 mesos que està governant amb la mateixa agenda de política econòmica i amb el suport d'Unides Podem.

En referència a això, ha posat d'exemple el projecte de Pressupostos de 2019, consensuat amb la formació de Pablo Iglesias, de com es pot articular una política fiscal "responsable", amb reducció de dèficit i deute, al mateix temps que impulsar una "forta orientació social", amb ajudes, pujada de pensions i reforç de beques i educació. "Cal trobar la manera d'articular aquests dos principis (responsabilitat fiscal i dimensió social) de manera coherent", ha agregat.

Per Calviño, el preacord de govern entre el PSOE i Unides Podem és una "molt bona notícia", perquè suposa la base sobre la qual es pot construir un Executiu "estable" per als propers anys, en un moment en què Espanya s'enfronta a reptes com la desigualtat, l'alt atur o el deute públic, i altres de futur cada vegada més pròxims com el canvi demogràfic, la despoblació, el repte climàtic o la digitalització.

Per això, advoca per una política a mitjà termini, cosa que requereix d'"amplis consensos socials" entre els partits polítics, els representants empresarials, els sindicats i la societat civil, de manera que veu "positiu" que hi hagi ja un "embrió" amb deu punts programàtics sobre els quals es pugui construir el "gran consens". Això sí, ha dit esperar que la resta de partits actuïn amb "responsabilitat" i contribueixin a la governabilitat d'Espanya.

Sobre la consideració realitzada per Moody's respecte que el possible govern de PSOE i Unides Podem tindrà una legislatura curta, Calviño ha opinat que aquesta visió canviarà quan es compti amb la majoria de suports necessària per a la investidura.

CONTINGUT DE L'ACORD

Pel que fa al contingut específic del preacord subscrit amb Unides Podem, Calviño, veu "massa aviat" poder detallar la reforma fiscal que es preveu, si bé, ha avançat que hi haurà "més progressivitat fiscal, reforç de les bases d'impostos, i una imposició més justa", com la referida a les plataformes digitals, perquè paguin on s'obtenen les dades dels ciutadans.

Ha aclarit que no estan "totalment perfilats" els elements dels Pressupostos de 2020

Tot i que ha confirmat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja treballa en la reforma, ha aclarit que no estan "totalment perfilats" els elements dels Pressupostos de 2020, per la qual cosa els detalls es coneixeran en el moment de la negociació del projecte, tot i que ha avançat que es configurarà per seguir reduint el dèficit públic i el deute i donar una "orientació social", intentant potenciar "el màxim possible" la inversió en educació, R+D+O digitalització.

Finalment, sobre la petició d'Unides Podem de derogar la reforma laboral, Calviño ha insistit que es derogaran els aspectes més lesius de la norma, com els abusos en subcontractació, la precarització, o la situació dels 'riders' i treballadors de plataformes digitals, així com la "dualitat" del mercat laboral, en paral·lel a l'elaboració d'un nou Estatut dels Treballadors per abordar noves realitats, com la robotització o la major participació de la dona.

CATALUNYA

Respecte a la possible marxa de més empreses de Catalunya, com Seat, Calviño ha indicat que no es tracta de decisions que es prenguin "a la lleugera", i ha repassat els "atractius" actius d'Espanya, Catalunya i Barcelona per a la inversió estrangera, si bé, ha reconegut que és "indubtable" que si l'escenari d'incertesa es prolonga en el temps "hi ha empreses que poden prendre decisions que no són les més favorables".

En aquest sentit, ha apuntat que hi ha una "inquietud" pels últims episodis de disturbis viscuts durant les últimes setmanes a la regió catalana, ja que les escenes vistes "deterioren la imatge de Barcelona i Catalunya des del punt de vista internacional". "Jo sí que noto aquesta preocupació cada vegada que em reuneixo amb empresaris", ha dit Calviño, que ha advocat per deixar "com més aviat" aquesta fase i passar a un escenari "més constructiu", i ha explicat que el govern seguirà la línia de "la llei i el diàleg", ja que la llei és "l'única base sobre la qual formar convivència".

"NINGÚ VEU UNA CRISI A CURT TERMINI I MENYS A ESPANYA"

Calviño ha reconegut que hi ha preocupació i inquietud per la situació d'incertesa internacional (guerra comercial, Brexit, la mala situació de les economies emergents...), però ha destacat que Espanya ha de confiar en les seves capacitats i fer una política "prudent i responsable". Ha subratllat, a més, que tots els organismes nacionals i internacionals preveuen que Espanya creixi el 2020 en taxes molt properes al 2%, "pràcticament" el doble que la mitjana europea, al temps que ha considerat com una notícia "relativament positiva" que Alemanya no entrés en recessió durant el tercer trimestre.

"Tots estem una mica traumatitzats pel que ha passat el 2007. Ningú va veure la profunditat de la crisi, ni la segona part de la crisi (...) El PIB segueix creixent trimestre rere trimestre, a uns nivells molt superiors als dels països del seu entorn i amb un perfil de creixement molt més equilibrat (...) Ningú veu a curt termini una crisi i menys a Espanya", ha afirmat la ministra.

Noticias relacionadas

contador