ep la vicepresidenta tercera del gobierno y ministra de asuntos economicos y transformacion digital
Jesús Hellín - Europa Press

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, preveu que l'economia espanyola creixi en el quart trimestre per sobre de l'1,5% previst per Funcas, encara que ha reconegut que el creixement no serà de la mateixa intensitat que l'estimat pel Govern per al tercer trimestre (entorn del 13%).

"Les nostres previsions són superiors (a l'1,5%), però és evident que el quart trimestre ha de tenir un creixement inferior que el del tercer perquè és l'efecte del rebot. Davant la caiguda intensa que vam tenir en el segon trimestre, el tercer és el de rebot i el quart normalment tindrà un creixement de menor intensitat", ha apuntat Calviño.

La ministra, en declaracions a RNE, ha subratllat que aquesta minoració del creixement del PIB en el quart trimestre "no és un problema", sinó tot el contrari, perquè mentre es mantingui la recuperació econòmica, Espanya estaria "en la senda correcta".

La vicepresidenta ha insistit que el moment actual és d'"altíssima incertesa", però ha subratllat que prevalen els indicadors positius sobre els negatius. Així, ha destacat que l'ús de targetes de crèdit, per exemple, "ha pujat molt la setmana passada" i el mercat de treball continua tenint un comportament "molt positiu", de creació d'ocupació.

"Aquests indicadors ens diuen que el pols econòmic es continua recuperant", ha defensat la vicepresidenta, que també ha ressaltat l'evolució "dinàmica" de les exportacions de vehicles a França i Alemanya. En la seva opinió, el que això posa en relleu és que el que passa a Espanya també depèn del que passa a l'exterior, perquè l'economia espanyola és una economia "molt oberta" i la pandèmia és global.

Preguntada per les previsions de l'FMI, que situen Espanya com la pitjor de les grans economies avançades el 2020, la vicepresidenta ha defensat la gestió de la crisi que ha fet el Govern de Pedro Sánchez i ha explicat que l'impacte diferencial respecte a altres països es deu al pes que té a Espanya el sector turístic.

"La nostra acció ha estat de les més àgils i efectives d'Europa", ha afirmat Calviño, que ha destacat totes les mesures que ha anat prenent el Govern per limitar l'impacte econòmic i social de la pandèmia, com els ERTO i les ajudes als autònoms. En aquest sentit, i encara que al Pla Pressupostari no hi ha consignat cap import d'aquestes dues mesures per a 2021, Calviño ha indicat que es mantindran mentre sigui necessari, encara que adaptant-les a les circumstàncies.

Sobre els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021, la vicepresidenta confia que puguin presentar-se al Parlament en breu i que comptin amb un ampli suport parlamentari.

En relació a la pujada de sou dels funcionaris, Calviño s'ha remès a les negociacions de la ministra de Funció Pública, Carolina Darias, amb els sindicats, i ha indicat que la posició de l'Executiu és la de "donar suport" als serveis públics i als seus empleats, dels quals n'ha dit que han fet i fan una tasca "encomiable". "Veurem com acaben els diàlegs", ha dit.

En el pla fiscal, Calviño ha recordat que es crearà un grup d'experts per a analitzar, més a mitjà termini, canvis en les bonificacions impositives. Sobre l'IVA de les màscares, ha afirmat que ara mateix "no és una qüestió que pugui suposar un obstacle important".

Noticias relacionadas

contador