ep la vicepresidenta tercera y ministra de asuntos economicos y transformacion digital nadia calvino
Eduardo Parra - Europa Press

La ministra per a Assumptes Econòmics i vicepresidenta tercera del Govern, Nadia Calviño, ha insistit aquest dilluns que la prolongació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) més enllà del 30 de setembre ha de "concentrar-se" en els sectors que més ho necessiten, és a dir, aquells que no poden reobrir, així com en empreses que abans de la pandèmia eren "veritablement solvents" i ara es troben en una situació transitòria però amb perspectives de reactivar-se en el futur.

Calviño, en declaracions a TVE, ha recordat que el mecanisme dels ERTO suposa un "important esforç de solidaritat del conjunt de la població espanyola" i té un elevat cost pressupostari, per la qual cosa, de cara al futur, a partir del 30 de setembre, ha de cobrir les empreses solvents i aquelles que més ho necessiten. "No es tracta tant d'una qüestió de sector, sinó de concentrar els esforços en les empreses que veritablement més ho necessiten. En lloc de cobrir massa i no tenir un impacte, tractar de centrar l'impacte en aquells sectors que veiem clarament que no poden reactivar-se, que no poden reobrir", ha precisat.

En tot cas, la vicepresidenta ha subratllat que la negociació amb els agents socials per prorrogar els ERTO continua oberta i que el Govern té una "voluntat total" d'arribar a un acord amb ells que garanteixi "el millor ús dels recursos públics". "Jo confio que hi hagi acord", ha apuntat.

Calviño ha defensat l'eficàcia dels ERTO per a protegir l'ocupació i ha assenyalat que cada dia es reincorporen a l'ocupació des d'aquest mecanisme uns 4.000 o 5.000 treballadors, la qual cosa reflecteix, en la seva opinió, la "rapidesa" amb la qual s'està reactivant l'economia espanyola.

Així mateix, i sobre les acusacions de la patronal que el Govern està inflant el cost dels ERTO, la vicepresidenta ho ha negat, i ha afirmat que des del Govern es té una "transparència total" sobre el cost de les diferents mesures que ha anat adoptant durant la pandèmia. A més, ha recordat que quan el Govern espanyol va sol·licitar l'activació del SURE va enviar una estimació a Brussel·les sobre el cost dels ERTO fins a setembre. "És un cost necessari, assumit i molt positiu pel seu impacte sobre l'ocupació (...) Hem estat totalment transparents en aquest sentit, no sols a nivell nacional, sinó també quan hem sol·licitat el suport dels instruments financers comunitaris", ha subratllat Calviño.

Noticias relacionadas

contador