ep conseller delegat caixabank gonzalo gortazar i president jordi gual

Acceptarà la devolució si va haver-hi falta de transparència i crea un servei centralitzat amb 130 persones

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

CaixaBank ha creat un servei centralitzat format per 130 professionals que estudiarà les reclamacions de clients que tenien hipoteca amb clàusula sòl per confirmar si compleixen els requisits per a la devolució, és a dir, que sigui un particular i que hagi existit falta de transparència en la comercialització de la hipoteca, la qual cosa el banc estima que pot haver ocorregut en un 50% dels casos.

Així ho ha explicat en la roda de premsa de presentació dels resultats de 2016 el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, que ha detallat que ja ha informat a tots els clients sobre la possibilitat de reclamar i que utilitzaran el procediment extrajudicial aprovat pel Govern central per "donar una solució senzilla i satisfactòria" als afectats, amb devolució en metàl·lic i incloent interessos.

En la roda de premsa de presentació de resultats del banc el 2016, ha recordat que CaixaBank no tenia com a pràctica habitual incloure clàusules sòl, però les va incorporar per les entitats adquirides i absorbides, amb múltiples casuístiques, i que el 2015 les va eliminar de manera voluntària, "la qual cosa va tenir un impacte important en el compte de resultats".

L'entitat catalana comptava amb una provisió de 515 milions euros per fer front a la potencial restitució de quantitats derivades dels contractes d'hipoteca amb particulars que compten amb clàusules sòl, però després de la sentència del Tribunal de Justicia de la Unió Europea del passat 21 de desembre del 2016, Caixabank ha elevat la provisió en 110 milions d'euros addicionals, amb el que el total se situa en 625 milions.

Gortázar ha indicat que amb aquesta xifra està el procés totalment provisionado: "Si l'estimació és correcta, no esperem més impactes el 2017".

Preguntat per la voluntat de reforma de la llei hipotecària, ha donat la "benvinguda a qualsevol procés de reforma legal si aporta major claredat i seguretat jurídica" en un mercat que ha vist essencial que preservi la seva estabilitat a futur.

contador