• En 2018 el creixement es moderarà fins al 2,5%, una desena que la seva última estimació
  • Brussel·les també destaca que el "fort creixement" de l'economia espanyola segueix reduint el dèficit
moscovici crecimiento

La Comissió Europea ha elevat aquest dijous les seves previsions de creixement per a Espanya, que creixerà el 2017 un 3,1% davant el 2,8% calculat amb anterioritat, mentre que el 2018 es moderarà fins al 2,5%, una dècima més que sense l'estimació anterior, encara que ha advertit dels riscos que suposa el procés sobiranista a Catalunya en el futur.

Brussel·les alinea d'aquesta manera el seu pronòstic per aquest any amb el del Govern espanyol, que també situa en el 3,1%, però és més optimista de cara al 2018, any en el qual l'Executiu va rebaixar al 2,3% el seu pronòstic per la situació a Catalunya, l'impacte de la qual xifra en 5.000 milions.

Sobre aquest assumpte, l'Executiu comunitari afirma que les reaccions del mercat als "esdeveniments recents a Catalunya" han estat "continguts", però afegeix que existeix el risc que "futurs esdeveniments puguin tenir un impacte sobre el creixement", la grandària dels quals "no poden ser anticipats en aquest moment".

En qualsevol cas, el document de la Comissió Europea destaca que "lluny de desaccelerar, com s'esperava a la primavera, l'activitat econòmica va accelerar en el segon trimestre" d'aquest any, amb la demanda domèstica com a "principal motor de creixement".

No obstant això, estima que l'expansió del PIB espanyol es moderarà el 2018 i 2019 --fins al 2,1%-- a causa de la ralentització del consum privat com a conseqüència d'una menor creació d'ocupació, l'absorció de la demanda acumulada i el menor pes de factors que han reforçat l'increment de la renda disponible de les llars, com el preu del petroli.

Brussel·les també destaca que el "fort creixement" de l'economia espanyola segueix reduint el dèficit, que disminuirà fins al 3,1% aquest any, en línia amb l'objectiu pactat a la Unió Europea, i al 2,4% el 2018, dues dècimes superior a la meta acordada.

El 2019, el desviament dels comptes públics seguirà caient fins a l'1,7%.

A falta d'un pla pressupostari complet per al 2018, Brussel·les subratlla que la reducció del dèficit està dirigida per l'increment dels ingressos i la "restricció continuada de la despesa".

No obstant això, adverteix que els riscos pressupostaris estan relacionats amb la incertesa sobre el pressupost del 2018 i amb l'impacte que podria provocar un rescat autopistes de peatge.

Pel que fa al deute públic, la nova projecció de Brussel·les preveu que tanqui el 2017 en el 98,4% del PIB i que es redueixi fins al 96,9% el 2018 i fins al 95,5% el 2019.

En relació a la inflació, l'Executiu comunitari espera que es moderi després del "fort rebot" registrat en la primera meitat de l'any, per acabar el 2017 amb un increment mitjà del 2%. Després espera que es redueixi fins a l'1,4% el 2018 i s'elevi una dècima el 2019, fins a l'1,5%, per l'estabilització del preu del petroli.

Finalment, la Comissió Europea espera que el creixement de l'ocupació es ralenteixi en el període de projecció, però tot i així creu que la taxa d'atur caurà al 17,4% aquest any, al 15,6% el 2018 i al 14,3% el 2019.

Noticias relacionadas

contador