ep la ministra de trabajo y economia social yolanda diaz durante su comparecencia en el congreso
Eduardo Parra - Europa Press

La Comissió Europea ha instat al Govern a avaluar de manera "acurada" l'impacte potencial que tindria qualsevol modificació de la reforma laboral implementada al 2012 per l'Executiu de Mariano Rajoy i a "preservar" els aspectes més positius d'aquesta, que "va donar suport a una sòlida creació d'ocupació" durant la fase de recuperació.

Així consta a l'informe sobre l'economia espanyola que l'Executiu comunitari ha publicat aquest dimecres. "Serà important que només s'adoptin noves mesures després d'una avaluació curosa del seu impacte potencial, i mantenint els assoliments de reformes anteriors", diu el text.

Brussel·les indica que el Govern de Pedro Sánchez ha expressat la seva "intenció" de "revisar" aspectes de l'última reforma laboral, sobre la qual "es reconeix que ha ajudat a aconseguir una forta creació d'ocupació durant la recuperació".

"Les reformes laborals adoptades en 2012 i 2013 en resposta a la crisi han demostrat haver jugat un paper important en la promoció d'una recuperació rica en ocupació que va començar en 2014", apunta el document, citant un informe d'aquest any del Fons Monetari Internacional (FMI).

En concret, assenyala que el nou Govern pretén restablir el poder de negociació i "superar" la segmentació laboral. Aquests canvis suposen, per exemple, abolir el límit d'un any per a l'extensió automàtica dels convenis (ultra-activitat) i recuperar la prevalença dels convenis col·lectius sectorials sobre els acords a nivell d'empresa.

Respecte als últims increments del salari mínim interprofessional (SMI), l'informe destaca que han augmentat els costos laborals i encara no se n'ha quantificat l'efecte sobre la pobresa laboral.

Noticias relacionadas

contador