ep un pensionista descansa en un banco de un parque de madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La Comissió Europea ha advertit aquest dimecres que vincular de manera permanent les pensions a l'evolució de l'IPC compromet la sostenibilitat del sistema a mitjà i llarg termini, al mateix temps que ha subratllat que aquestes mesures afavoririen als pensionistes actuals en detriment de les noves generacions, sense preveure cap mesura compensatòria.

Brussel·les, en concret, avisa al seu informe sobre l'economia espanyola de les conseqüències que podrien tenir els plans del Govern de Pedro Sánchez de vincular de manera permanent l'evolució de les pensions a l'IPC i "dissociar" els seus nivells a canvis en l'esperança de vida de la població espanyola.

"Eliminar tots dos elements de la reforma de 2013 corre el risc de beneficiar als pensionistes d'avui a costa de les futures generacions, tret que s'adoptin mesures de compensació", remarca el document. "Si els canvis respecte a la reforma de les pensions de 2013 es fessin de manera permanent i sense mesures de compensació adequades, la despesa en pensions creixeria significativament i empitjoraria l'equitat intergeneracional a mitjà i llarg termini", afegeix.

El text, de fet, assenyala que fins i tot aplicant "totalment" la reforma de 2013, els pensionistes espanyols continuarien comptant a llarg termini amb una taxa de substitució superior a la de la mitjana comunitària.

En particular, els serveis de l'Executiu comunitari calculen que vincular de nou les pensions a la inflació "podria conduir a un increment en la despesa en pensions per a 2050 d'aproximadament el 4% del PIB. A més, abolir el factor de sostenibilitat sumaria "almenys" un 0,7% del PIB a la despesa en pensions a llarg termini.

Noticias relacionadas

contador