le president americain joe biden rencontre le president chinois xi jinping en marge du sommet du g20 a bali 20231110173752

El mercat està pendent de la trobada, prevista per demà dimecres, entre el president xinès, Xi Jinping, i el president dels Estats Units, Joe Biden.

Bloomberg i Financial Times publiquen avui que els dos líders estan a punt per anunciar un acord que implicaria que Pequín prengui mesures enèrgiques contra la fabricació i exportació de fentanil, segons persones familiaritzades amb l'assumpte.

Atenent l'acord, que encara s'està finalitzant, la Xina prendria mesures contra les empreses químiques per frenar el flux tant de fentanil com del material font utilitzat per fabricar el mortal opioide sintètic.

L'acord suposaria un èxit important per a l'administració Biden, que ha intentat tallar la proliferació del fentanil, una droga 50 vegades més potent que l'heroïna i que s'ha relacionat amb centenars de milers de morts als Estats Units.

S'espera que l'acord s'anunciï aquest dimecres quan els mandataris es reuneixin a San Francisco, on se celebra el Fòrum de Cooperació Econòmica d'Àsia-Pacífic.

Biden i Xi planegen reunir-se durant quatre hores, publica FT, abans del Fòrum de Cooperació. S'espera que discuteixin una varietat de temes, incloent-hi les tensions sobre Taiwan, el comportament coercitiu de la Xina al Mar del Sud de la Xina i les preocupacions de Pequín sobre els controls d'exportació dels Estats Units dissenyats per frenar-ne la modernització militar.

També s'espera que els líders acordin reobrir canals de comunicació militar que Pequín va tancar després de la visita de la llavors presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a Taiwan l'agost del 2022. El Pentàgon ha pressionat per reobrir aquests canals davant la preocupació creixent dels EUA sobre el comportament dels avions de combat xinesos, que s'acosten a aeronaus de vigilància dels EUA i els seus aliats sobre el Mar del Sud de la Xina.

La cimera marca la primera visita de Xi als EUA des de l'abril del 2017, quan es va reunir amb el llavors president, Donald Trump, a Florida.

Noticias relacionadas

contador