usa biden critique les republicains pro trump prone un vote democrate aux midterms

El president dels EUA, Joe Biden, busca imposar un impost al que ha anomenat els "guanys inesperats per la guerra" de les empreses petrolieres. "La indústria petroliera no ha complert el seu compromís d'invertir als Estats Units i donar suport al poble nord-americà", ha dit.

Segons ha explicat, les empreses que no demostrin que estan reinvertint en la producció "pagaran un impost més alt sobre els guanys excedents i enfrontaran altres restriccions". Per això, Biden ha assegurat que "treballaria amb el Congrés per analitzar les opcions que estan disponibles".

La proposta del president dels Estats Units s'assembla a les mesures que els polítics de tot Europa estan imposant a les empreses que obtenen guanys rècord dels combustibles fòssils i la generació d'energia.

Tot i la petició de Biden, les principals companyies petrolieres continuen registrant enormes guanys i moltes milloren els pagaments de dividends i recompres d'accions. Així, empreses com Exxon Mobil, Chevron, Shell i TotalEnergies han anunciat que lliuraran gairebé 100.000 milions de dòlars als accionistes anualment en recompres i dividends mentre reinverteixen només 80.000 milions en els seus negocis principals aquest any, segons dades de Bloomberg.

"No puc creure que hagi de dir això, però donar guanys als accionistes no és el mateix que abaixar els preus per a les famílies nord-americanes", ha escrit Biden al compte de Twitter.

A més, l'administració Biden també vol augmentar el subministrament de combustible i abaixar els preus del petroli aprofitant la Reserva Estratègica de Petroli.

contador