rafael-domenech-responsable-analisis-macroeconomico-bbva-research
Europa Press

BBVA Research ha revisat a l'alça la previsió de creixement per al 2024 de l'1,5% al 2,1%. Tot i això, per al 2025, ha rebaixat la seva previsió del Producte Interior Brut (PIB) del 2,5% al 2%.

Com ha explicat el servei d'estudis de l'entitat, l'avenç obeeix, entre altres factors, al descens observat dels preus del petroli, del gas i de l'electricitat, mentre que la rebaixa es deu al previsible impacte de l'ajust als comptes públics exigit per Brussel·les i a una debilitat prevista més gran de l'economia de la zona de l'euro.

Així es recull a l'últim informe Situación España. S'hi posa en relleu la caiguda que s'ha produït en el cost de l'energia, que, si es consolida, suposarà millores en la competitivitat, sobretot de la indústria electrointensiva i de les empreses exportadores. Tot i les tensions geopolítiques, el preu del petroli ha baixat respecte als nivells observats a finals de setembre.

D'altra banda, els inventaris de gas es mantenen elevats, gràcies a la manca de dinamisme de l'economia europea, a una climatologia favorable i als rendiments de les inversions fetes els anys anteriors. En total, s'estima que aquests canvis podrien afegir fins a 0,4 punts percentuals al creixement del PIB el 2024.

Pel que fa a la inflació, BBVA Research calcula que podria assolir el 3,1% el 2024, xifra que suposa gairebé mig punt per sota del previst al novembre, i el 2,3% el 2025.

La previsió és que el Banc Central Europeu (BCE) començarà a reduir el tipus d'interès de política monetària al juny, sis mesos abans del previst al novembre. La previsió per a final d'any apunta que el BCE podria començar el procés de reducció de la taxa de política monetària al segon trimestre de l'any i portar-la al 3,75% cap a finals del 2024, i completar una disminució de 75 punts bàsics en total.

Pel que fa al dèficit, assenyalen que, en el cas d'Espanya, les previsions preveuen un ajustament estructural de 0,5 punts percentuals del PIB el 2025, cosa que, juntament amb la recuperació econòmica esperada, portaria el dèficit públic fins al 2,9% del PIB a finals del següent any i el deute al 102% del PIB.

contador