• Al febrer BBVA va actualitzar la seva previsió de creixement i la va elevar dues desenes fins al 2,7%
ep jorge siciliarafael domenech
Jorge Sicilia i Rafael DoménechEUROPA PRESS

BBVA Research confia en la bona marxa de l'economia fins a tal punt que ha decidit elevar tres desenes la seva previsió de creixement per 2017, fins al 3%. Ho ha fet, segons ha explicat, pel "biaix a l'alça" dels patrons de creixement, encara que per 2018 manté les seves previsions sense canvis, i espera una millora del 2,7%. També estima que durant el bienni 2017-2018 es crearan al voltant d'un milió de llocs de treball i que la taxa d'atur se situarà a l'entorn del 15,5% durant el proper any.

La previsió de BBVA és cinc desenes superior a la taxa del 2,5% fixada pel Govern a l'última actualització del quadre macroeconòmic

Així figura a l'informe 'Situació Espanya' del servei d'estudis de l'entitat, que ha estat presentat aquest dimarts per l'economista cap del Grup BBVA i director de BBVA Research, Jorge Sicília, i l'economista cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech.

Aquesta estimació suposa una millora de tres desenes respecte a la previsió del 2,7% actualitzada al febrer, quan BBVA ja la va elevar en dues desenes i és cinc desenes superior a la taxa del 2,5% fixada pel Govern a l'última actualització del quadre macroeconòmic, si bé l'Executiu estima una xifra de creixement del PIB propera al 3%.

Sicília ha destacat que les últimes dades han confirmat un "biaix a l'alça", amb un creixement de l'economia espanyola durant el primer trimestre que hauria crescut el 0,8%. Doménech ha indicat que aquesta acceleració "no és tan intensa" com la que es preveia fa uns mesos, si bé s'hauria produït malgrat que es confirma una menor contribució al creixement per part del consum de les famílies, que reflecteix l’"esgotament" de la demanda embassada durant el període de crisi i el "menor impacte" d'alguns vents de cua.

Així mateix, Sicília ha destacat que les reformes han tingut un "impacte positiu" en el creixement econòmic, si bé "continua havent-hi suficients desequilibris com perquè segueixi sent important consolidar el ritme de creixement", pel que veu precís "afermar el procés de reformes a Espanya".

MÉS OCUPACIÓ I MÉS REDUCCIÓ DE LA DESOCUPACIÓ

BBVA Research augura per al conjunt del període 2017-2018 que la creació d'ocupació continuarà sent "robusta", malgrat la "moderada desacceleració" que s'espera. Així, estima que l'ocupació augmenti en mitjana el 2,6% aquest any, una desena menys que el 2016, per la qual cosa la taxa d'atur es reduirà en 2,2 punts, fins al 17,3%, mentre que el 2018 l'ocupació seguirà augmentant a un ritme similar (2,6%) i la taxa de desocupació caurà fins al 15,6%.

Quant a la inflació, el servei d'estudis de BBVA estima que l'augment a la inflació general és "transitori" i que la mitjana del bienni 2017-2018 serà al voltant del 2%. Sicília ha explicat que es constata una subjacent "controlada" i que la general es mou al "vaivé" de les matèries primeres sense efectes de segona ronda.

Noticias relacionadas

contador