• El gravamen es començarà a aplicar quan faci dos anys que l'habitatge és buit
  • Pisarello creu que aquesta taxa és una eina més per a garantir el dret a l'habitatge
vivienda, construccion, alquiler

Els grans tenidors de pisos buits a Barcelona hauran de començar a pagar una nova taxa a partir del mes d'octubre. El ple de l'ajuntament de la capital catalana ha aprovat gravar els grans propietaris per aquells pisos que passin més de dos anys deshabitats.

La decisió entrarà en vigor quan es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) -previsiblement cap al 10 d'octubre- i penalitza els propietaris amb 633 euros per cada habitatge que estigui més de 24 mesos buit. Explica Europa Press que amb aquesta taxa es pretén costejar la inspecció i tramitació d'expedients i sancions, cosa que fins ara assumia l'Ajuntament.

Penalitza els propietaris amb 633 euros per cada habitatge que estigui més de 24 mesos buit

L'objectiu clar que busca la iniciativa municipal és dissuadir els propietaris de tenir pisos buits de forma injustificada. De fet, després dels 633 euros inicials, es cobraran altres 286 per cada requeriment que l'Ajuntament obri a causa de l'anterior.

GARANTIR EL DRET A L'HABITATGE

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha sostingut que aquesta taxa és una eina més per a garantir el dret a l'habitatge que "s'ajusta perfectament a la legalitat vigent i s'aplica en altres municipis -ha citat Sabadell i Manlleu (Barcelona), entre d'altres-, amb la qual tracten de mobilitzar aquests pisos per a oferir-los en lloguer social.

La regidora republicana Trini Capdevila ha expressat el seu suport a la mesura perquè considera que aquesta taxa "no serà la solució, però és un pas cap endavant". Han explicat les seves abstencions Sònia Recasens (CiU), que ha avisat que la taxa "no serà suficient per resoldre el problema de l'habitatge", mentre que Paco Serra (C 's) ha dit que és una mesura de cara a la galeria que busca fer pagar un impost en forma de taxa. Josep Garganté (CUP) ha donat suport a la taxa i els plans d'autoprotecció, però no la rebaixa de la taxa per ocupació de l'espai públic.

El regidor popular Javier Mulleras ha explicat el seu vot en contra perquè el PP "posa en dubte la legalitat de la taxa, que és una multa encoberta i extralimita la Llei d'Habitatge i les competències de l'Ajuntament".

contador