ep popular
Popular

BRUSSEL·LES, 7 (EUROPA PRESS)

La resolució de Banc Popular i la seva venda al Banc Santander, que ha adquirit el 100% del capital social per un euro, ha estat la primera que es fa sota les normes de resolució d'entitats bancàries de la Unió Europea, que es van aprovar després de la crisi financera del 2008 amb l'objectiu d'evitar els rescats amb diners públics.

Aquest mateix dimecres, la Junta Única de Resolució (JUR) ha anunciat en un comunicat la transferència de "totes les accions i instruments de capital" de Banc Popular al Santander de manera que l'entitat "operarà sota condicions normals de negoci com un membre solvent i líquid del Grup Santander amb efecte immediat".

"La JUR i l'autoritat nacional espanyola de resolució (el FROB) han decidit que la venda va en l'interès públic atès que protegeix tots els dipositaris de Banc Popular i en garanteix l'estabilitat financera", ha destacat l'entitat presidida per l'alemanya Elke König.

Abans, el Banc Central Europeu (BCE) havia comunicat a l'autoritat europea de resolució que l'entitat presidida per Emilio Saracho estava "fent fallida" o tenia possibilitats de fer-ho."La deterioració significativa de la situació de liquiditat del banc en els darrers dies ha conduït a la determinació que l'entitat hauria estat incapaç, en el futur proper, de pagar els seus deutes i més obligacions", ha explicat el BCE.

Després d'aquesta conclusió del BCE, que ostenta les competències de supervisió bancària a la UE, la Junta Única de Resolució ha pres el control de Banc Popular. Posteriorment, Santander ha estat seleccionat com a entitat adjudicatària en una subhasta duta a terme per l'autoritat europea de resolució i el FROB.

Per la seva banda, König ha destacat que la resolució "protegeix els dipositaris i les funcions crítiques de Banc Popular" i "mostra que les eines donades a les autoritats de resolució després de la crisi són efectives per protegir els diners dels contribuents".

Precisament, la Comissió Europea ha aprovat la resolució i venda de Popular i ha detallat que les pèrdues han estat "totalment absorbides" pels accionistes i el deute subordinat, de manera que no ha estat necessària la injecció de fons públics i l'aportació del Fons Únic de Resolució.

contador