ep recursdiners
Recurs de dinersACEA

Adverteix que l'endeutament de les llars, derivat de l'augment de rendes baixes, "no és sostenible"

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

Axesor ha advertit aquest dilluns que la fi de les polítiques monetàries expansives i la generalització de polítiques proteccionistes a nivell internacional, així com el "soroll" en relació a la qüestió catalana en el panorama nacional, són els factors de més risc per al desenvolupament de l'economia espanyola.

La previsió d'Axesor sobre la conjuntura espanyola, recollida en el seu butlletí Focus Brief, segueix la línia de les previsions d'institucions com el mateix Govern o l'FMI i projecta un creixement del 2,8% per al 2018 i el 0,7% a tancament aquest primer trimestre, "sota la hipòtesi que la situació a Catalunya segueixi sota control", ha matisat.

Sobre aquesta situació, Axesor ha assenyalat que "de perllongar-se molt en el temps, podria significar un fre al creixement en aquesta regió, amb efectes també potencialment negatius, si bé substancialment menors, sobre la recuperació del conjunt de l'economia espanyola".

Segons el criteri de l'agència, el bon acompliment de l'economia afavorirà que el dèficit públic se situï a final d'any al voltant del 2,5% del PIB, "de manera que la recaptació creixerà per sobre del creixement del PIB nominal malgrat l'impacte de les rebaixes contemplades als pressupostos en IRPF i IVA".

ALERTA DE L'ENDEUTAMENT DE LES LLARS

L'informe subratlla així mateix que la necessitat de finançament en les llars implica que l'estalvi "no és suficient" per finançar les necessitats d'inversió del sector i que, per tant, "s'han d'endeutar", la qual cosa "fa l'economia més vulnerable".

No obstant això, l'anàlisi defensa que aquesta tendència és "coherent amb un context en el qual les expectatives de les llars han anat millorant", és a dir, "disminuint l'estalvi per motius de precaució". L'estalvi de les llars es va situar fins al 5,7% de la renda disponible, el mínim de la sèrie històrica.

L'agència atribueix l'augment en els nivells de renda a la creació d'ocupació de baixos salaris, "la propensió dels quals a consumir és més elevada que la resta", una tendència que no és sostenible i que, de mantenir-se, provocaria "desequilibris no desitjats".

Per acabar, l'estudi advoca per importar béns d'equip i maquinària que permeti a l'economia espanyola "reforçar la seva capacitat productiva per tal d'exportar més i amb major valor afegit" per retornar deute, que se situa el 86,5% del PIB i es manté "allunyada del que Europa considera òptim (35% del PIB)".

Aquesta posició deutora es deu, en part, a la despesa domèstica en béns de consum i en habitatge assenyalat anteriorment, que està afectant a la balança comercial "important béns i serveis diferents dels quals necessitaria importar l'economia espanyola".

contador