inversorcbinstitucional

"Aquell que no coneix la història està condemnat a repetir-la", resa una popular cita, l'autoria del qual es debat entre Napoleó Bonaparte i el filòsof espanyol Jorge Agustín Nicolás Ruiz de Santayana. Un destí en forma d'espasa de Dàmocles que penja també perillosament sobre l'esdevenidor de les grans economies i mercats.

Nova Deli. Segons la llegenda, una plaga de cobres va obligar la ciutat a posar preu als seus caps. Al principi, va funcionar. Però aleshores la caça es va convertir en un negoci més i les autoritats van haver de cancel·lar-lo tot. Va ser llavors quan els seus amos, incapaços d'obtenir cap recompensa, les van alliberar, i el seu nombre es va disparar fins a cotes mai vistes.

Això és l'efecte cobra', segons el veterà de Wall Street, Larry McDonald. Bàsicament, la solució acaba sent pitjor que el problema, és a dir, el remei és pitjor que la malaltia. A una mica així s'enfronten les economies en l'actualitat.

"Creiem estar davant les primeres etapes del major 'efecte cobra' de la història de l'economia", alerta McDonald a l'últim post del seu popular blog, Bear Traps Report. "Conforme els massius estímuls monetaris i fiscals (més de 15 bilions de dòlars a tot el món) s'acumulen per salvar l'economia d'una depressió deflacionària, causaran enlloc d'això un col·lapse econòmic hiperinflacionari".

McDonald recorda que Angela Merkel ha "capitulat oficialment aquesta setmana acordant emetre deute comú a gran escala després de lliurar ajudes a deutors matemàticament insostenibles a la perifèria (d'Europa)". Als EUA, aquest veterà de Wall Street creu que aquells al càrrec dels estímuls fiscals estan passant per alt diversos principis bàsics de l'economia que tindran, en última instància, un gran impacte entre els inversors.

Malgrat tot, McDonald creu que les bones notícies són que "sobreviurem i prosperarem després del procés de reajustament però, fins aleshores, és savi que recordem que la fúria infernal no és gens comparada a la d'un amo de cobres menyspreat".

Noticias relacionadas

contador