ep vicepresidentla generalitat pere aragons enimatge darxiu compareixentparlament
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu compareixent en el Parlament.DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, compareix aquest dimecres al Parlament de Catalunya per explicar la retallada pressupostària de l'administració catalana.

Segons ha informat la cambra catalana en un comunicat, Aragonès compareixerà davant la Comissió d'Economia i Hisenda amb una intervenció inicial d'una hora com a màxim. Seguidament, podran interpel·lar-lo els grups i, aleshores, el vicepresident tindrà una mitja hora més de rèplica.

A partir de llavors, la presidenta de la Comissió, Teresa Pallarès (JxCat), decidirà si obre un altre torn per als grups perquè puguin formular preguntes o demanar aclariments sobre tot el que s'hagi abordat fins aquell moment en la sessió informativa.

Com va avançar Europa Press, Pallarès va enviar la convocatòria d'aquesta comissió dimarts passat 13 d'agost --després que transcendís la retallada pressupostària-- i aquest dilluns la cambra catalana ha fet oficial la data i l'hora en la qual se celebrarà.

PETICIÓ DELS COMUNS I LA CUP

La compareixença d'Aragonès es farà a petició dels comuns i la CUP, i el mateix vicepresident, fa uns dies, va explicar en una anotació a Twitter que estava disposat a acudir al Parlament per donar explicacions.

Malgrat que la retallada pressupostària és de la Generalitat i afecta els seus comptes, el vicepresident va argumentar a través d'aquesta xarxa social que es deu a les conseqüències de "l'asfíxia econòmica del Govern espanyol contra Catalunya".

EMPRESES PARTICIPADES

El dijous 8 d'agost el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar que la Conselleria d'Economia ordenava una retallada d'aproximadament un 6% de les empreses participades pel Govern, com per exemple la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).

La decisió del Departament que lidera Aragonès, no obstant això, no afecta qüestions com els serveis essencials, el pagament de nòmines i les subvencions i inversions ja compromeses pel Govern.

Segons s'exposava en el document publicat en el DOGC, els objectius del pla d'acció són "mantenir el nivell de prestació dels serveis públics fonamentals i complir els compromisos ineludibles de la despesa".

"OFEC ECONÒMIC"

Precisament aquest dilluns, en una entrevista d'Europa Press, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Mertixell Budó, va criticar l'"ofec econòmic" de l'Estat amb Catalunya, i va reclamar uns 1.300 milions d'euros en concepte de les bestretes del model de finançament pendents de pagament (més de 800 milions) i de liquidació de l'IVA (480).

"Des del Govern no volem quedar-nos de braços plegats i volem denunciar i demanar que ens paguin allò que ens toca, que són aquests 1.300 milions", va exposar.

contador