ep el vicepresident pere aragons
El vicepresident Pere AragonèsEUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO - Archivo

El sistema sanitari necessita 1.800 milions addicionals al pressupostat per 2020 pel coronavirus

BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha atribuït que Catalunya hagi incomplit l'objectiu de dèficit el 2019 per més de quatre dècimes a l'Estat i ha alertat que el 2020 la situació serà "molt diferent" pels efectes de la pandèmia de coronavirus.

En una entrevista de Tv3 recollida per Europa Press, el també conseller d'Economia i Hisenda ha indicat que Catalunya va incomplir l'objectiu de dèficit "com la mitjana de comunitats".

En concret, la Generalitat va incomplir l'objectiu de dèficit fixat per l'Estat el 2019 per més de quatre dècimes, ja que va tancar l'exercici amb un dèficit de 1.329 milions d'euros, la qual cosa suposa el 0,56%, per sobre del 0,1% fixat per l'Estat, a diferència de 2018, quan sí va complir aquest objectiu.

Aragonès s'ha referit als 924 milions d'euros de transferències de l'Estat pel pagament del deute pendent de l'IVA i pels compromisos adquirits en l'última reunió de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals celebrada al setembre de 2018.

Ha defensat que, de no haver-se produït aquests incompliments, el dèficit de la Generalitat de l'any 2019 se situaria al 0,17% del PIB, molt prop de l'objectiu assignat (0,1%): "És una dada que pot semblar dolenta, però no ho és si es desgrana".

Per fer front a l'emergència sanitària del coronavirus, ha urgit a aprovar els Pressupostos de 2020 per disposar de 3.000 euros més de despesa, ja que ha xifrat en 1.800 milions addicionals al pressupostat els recursos que necessita l'àmbit sanitari arran del Covid-19, la qual cosa es tradueix en un augment del 20% de la despesa en salut.

INJECCIÓ DEL BCE

Per això, ha tornat a reclamar a l'Estat emetre deute per valor de 73.000 milions d'euros perquè el pugui comprar el BCE i destinar aquests recursos als sistemes de salut autonòmics per afrontar el coronavirus.

"No podem sortir d'aquesta crisi com ho vam fer el 2008", ha dit Aragonès en al·lusió a les mesures d'austeritat que es van imposar llavors des d'Europa.

Preguntat per si es dispararà el dèficit, ha dit que ho farà si Catalunya no compta amb recursos alternatius i extraordinaris del Govern central: "L'Estat és qui recapta. Si nosaltres recaptéssim o tinguéssim l'aval del BCE... però és l'Estat qui conserva aquest poder i no ho transfereix a Catalunya".

"Si els recursos no vénen per transferència de l'Estat, el dèficit es dispararà, però serà una situació conjuntural", ha afirmat Aragonès, que ha afegit que la Generalitat està en millor situació que el 2008 per fer front a les dificultats econòmiques de la població.

contador