ep la consellera ngels chacon
La consellera Àngels ChacónEuropa Press

Assegura que la informació sobre empreses i inversions era interna i per examinar la situació

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

La Consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha negat l'existència d'un informe sobre intranquil·litat empresarial i paralització d'inversions que suposadament va rebre el llavors titular del departament, Santi Vila, el passat mes d'octubre: "No amaguem res".

En comissió parlamentària aquest dijous sobre les suposades estratègies per ocultar intranquil·litat empresarial, la consellera ha assegurat que la informació recaptada sobre empreses i innovacions era interna i confidencial, ja que formava part de documents de confidencialitat que signaven amb empreses.

"Clar que hi havia informació, seria irresponsable no parar-nos a examinar. Cada sis hores hi havia informació, són informacions internes, un informe elaborat com a tal no existeix, no hi ha problema a admetre que estàvem preocupats", ha afirmat Chacón, i ha afegit que el seguiment tenia a veure amb la seva voluntat de preservar inversions i llocs de treball.

Preguntada sobre eventuals mesures perquè tornin les empreses, ha insistit que la seva actual prioritat és preservar les empreses que s'han quedat i afavorir un entorn productiu perquè l'economia catalana segueixi creixent.

"GUERRA BRUTA DE L'ESTAT"

En el seu torn de rèplica, la consellera ha emplaçat els presents a demanar un informe sobre les pressions que va realitzar l'Estat després del referèndum de l'1-O: "És l'altra cara de la moneda, això és guerra bruta per perjudicar la nostra economia, tinc l'obligació màxima de defensar el nostre teixit empresarial".

Chacón també ha acusat l'Estat de ser el "responsable absolut" de crear inestabilitat a Catalunya després de l'1-O per liderar la retirada de dipòsits i forçar els canvis de seus socials tant d'empreses com dels principals bancs catalans.

Per això, ha exigit la derogació del decret aprovat el 6 d'octubre de l'any passat per l'anterior Executiu espanyol per facilitar el canvi de seus: "Em sembla paradoxal que l'estat interposés els interessos partidistes a l'estabilitat econòmica del país".

EMPRESES FINANCERES I ENERGÈTIQUES

Durant la seva intervenció inicial, de 40 minuts, la consellera ha repassat la informació publicada a l'informe que va elaborar el seu departament sobre la fugida d'empreses i que va presentar fa un mes, on es detallava que entre l'octubre del 2017 i el juliol del 2018 van marxar un total de 2.501 empreses de Catalunya, el 0,59 de la seva base empresarial.

Així mateix, ha explicat que més de la meitat de les empreses que s'han traslladat corresponen al sector financer (57%) i que un 13,5% són del sector energètic: "Què volen que els oferim a aquestes empreses perquè tornin?", ha preguntat la consellera.

Qüestionada per l'optimisme de les xifres econòmiques exposades, Chacón ha explicat que en cap moment van treure importància al trasllat de companyies: "Això no fa que anem pel món com si no hagués passat res. No ens és igual".

També ha insistit que no es van perdre inversions, si no que, en tot cas, es van posposar, i ha anunciat que hi ha previstos projectes d'inversió a la regió, majoritàriament en l'àmbit tecnològic.

contador