une ligne d assemblage dans une usine automobile a munich en allemagne 20240207115827

"L'economia alemanya entreveu llum a l'horitzó". L'índex Ifo de clima empresarial puja al març i se situa a màxims de nou mesos. En concret, augmenta fins als 87,8 punts, enfront dels 85,7 punts del febrer, millorant les expectatives.

"El sentiment de les empreses alemanyes ha millorat notablement. Les expectatives de les empreses es van tornar molt menys pessimistes. També van millorar les avaluacions de la situació empresarial actual", afegeix el president de l'Institut Ifo, Clemens Fuest.

L'índex situació actual puja a 88,1 punts des dels 86,9 i arriba al millor nivell en tres mesos. Per la seva banda, l'indicador d'expectatives repunta a 87,5 punts des de 84,4, situant-se al millor nivell en deu mesos.

Per sectors, al manufacturer, el clima empresarial va millorar notablement. Les empreses estaven considerablement més satisfetes amb el negoci actual. A més, l'índex d'expectatives va pujar més, però les empreses encara són lluny de l'optimisme. Al sector serveis, l'índex de clima empresarial va augmentar tangiblement. Això es deu en particular a expectatives menys pessimistes. Els proveïdors de serveis també van valorar la seva situació actual com una mica millor.

L'índex també va pujar al comerç, on les empreses estaven més satisfetes amb la seva situació comercial actual i les seves expectatives també eren menys pessimistes. "Els minoristes en particular estan veient un raig d'esperança". A la construcció, l'índex de clima empresarial va pujar i les valoracions de la situació actual van ser una mica millors. "Després del mínim històric del mes passat, les expectatives eren una mica més altes, però continuen sent ombrívoles", diu Fuest.

Pels analistes d'ING, "el missatge és clar: l'economia alemanya està tocant fons, però encara no s'hi entreveu una forta recuperació". Com expliquen, les raons d'aquest sentiment moderat encara són clares. "La pèrdua d'identitat econòmica es deu a una consciència creixent que el model econòmic empresarial del país necessita una revisió, però també hi ha diversos factors cíclics que estan arrossegant a la baixa l'activitat econòmica".

Amb vista al futur, creuen que, fins i tot si els indicadors de confiança han millorat alguna cosa, qualsevol recuperació de l'economia alemanya sembla que és feble aquest any. "De fet, un dels possibles motors del creixement serà un canvi en el cicle d'inventaris a la indústria alemanya. No obstant, fins ara amb prou feines hi ha hagut senyals d'aquest canvi. Durant els últims mesos, els inventaris fins i tot van començar a augmentar novament. Alhora, la cartera de comandes està millorant molt a poc a poc”.

Tot i això, matisen que, "després d'un any força devastador per a l'economia alemanya el 2023, cada dada positiva a partir d'ara ha de ser celebrada. L'índex Ifo és una d'aquestes dades, fins i tot si es necessita molt més perquè l'economia passi de tocar fons a la recuperació".

Noticias relacionadas

contador